19 februari 2024 - Nieuwsbericht

Zwemmen met een visuele beperking, kan dat eigenlijk wel?

Zeker weten! Enzo is hier het bewijs van. Als 9-jarige heeft hij een duidelijk doel: zijn zwemdiploma A halen. Samen met zweminstructeur Edwin heeft hij gezocht naar de juiste methode om zijn droom waar te maken. Een avontuur waarin vertrouwen in elkaar centraal staat.

Uitdaging
Enzo begon al op jonge leeftijd met zwemmen in het Geusseltbad. Eerst samen met zijn vader en/of moeder tijdens ouder-kindzwemmen en later privézwemles van Edwin. Samen hebben ze een bijzondere band opgebouwd en zijn ze vastberaden om Enzo aan zijn diploma te helpen. Door de visuele beperking van Enzo is het ontwikkelen van de benodigde zwemvaardigheden een extra uitdaging. Wat is een zwembad? Hoe ziet dat eruit? Hoe leg je bepaalde beweegpatronen uit? Wat is drijven, en wanneer lig je horizontaal? En wat is horizontaal eigenlijk? Bij zwemmen met een visuele beperking komen deze, en nog veel andere, vragen aan bod waarop het antwoord normaal heel vanzelfsprekend is. 

Unieke methode
Om zwemdiploma A te halen, moet Enzo verschillende vaardigheden beheersen zoals duiken, baantjes zwemmen, drijven en onderwater blijven. Maar hoe kan Enzo rechtdoor zwemmen zonder zijn zicht? Dit was een van de vele obstakels waar Edwin en Enzo mee te maken kregen. Samen hebben ze een unieke methode ontwikkeld waarbij Enzo op zijn rug langs een lijn zwemt of op zijn buik naar een geluid toe zwemt. Hierdoor kan hij de juiste richting behouden en zijn doelen bereiken. 

Certificaat in de pocket
Goed nieuws: na hard werken en veel enthousiasme heeft Enzo zijn zwemcertificaat behaald! Maar dit certificaat is meer dan een bewijs van deze zwemvaardigheden. Het laat ook zijn vastberadenheid en doorzettingsvermogen zien. Later dit jaar zal Enzo ook nog voor zijn officiële zwemdiploma A gaan afzwemmen!

Op naar de X-triatlon!
Maar hier stopt zijn avontuur niet. Binnenkort zal Enzo deelnemen aan een X-triatlon, samen met zijn vader Merlijn als buddy. Op 14 april gaan ze samen de uitdaging aan, waarbij Enzo 10 minuten gaat zwemmen, 3,3 km gaat fietsen en een hardloopafstand van 400 tot maximaal 2200 meter gaat voltooien. De voorbereiding voor het zwemgedeelte van de triatlon is al in volle gang. 

Succes!
Enzo is een inspiratie voor iedereen die graag wil sporten, met of zonder beperking. We wensen hem heel veel succes en plezier met zijn sportieve uitdaging op 14 april! Heb je vragen over de mogelijkheden van zwemles in het Geusseltbad? Neem dan contact op met onze zweminstructeurs.

Heb je vragen over zwemlessen?

En kun je het niet vinden in de veelgestelde vragen? Neem dan contact op met onze zweminstructeurs.