Vragen over zwemlessen
Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op!
Starten met de zwemles
-
De adviesleeftijd om te starten met zwemles voor het A-diploma is vier tot vijf jaar oud. Maar hoe eerder een kind went aan water, hoe beter. De meeste kinderen die verdrinken zijn immers tussen de nul en vier jaar oud, aldus De Nationale Raad Zwemveiligheid. Daarom biedt het Geusseltbad ouder-kind zwemlessen op verschillende niveau’s voor kinderen vanaf 8 weken t/m 3 jaar oud. In deze lessen raken kinderen alvast vertrouwd met het water, wat een uitstekende voorbereiding is op de reguliere zwemlessen.
-
Je kunt je kind aanmelden voor A-zwemlessen via deze link. Je dient eerst een account aan te maken (‘aanmelden als nieuwe gebruiker’). Vervolgens klik je de soort zwemles (1 of 2x per week) en dag van jouw voorkeur aan. Heb je geen voorkeur voor een specifieke dag? Kies dan voor de algemene wachtlijst. Hoe flexibeler je kunt zijn, hoe sneller jouw kind kan starten.
Voor B- of C-zwemlessen kun je je ook online aanmelden voor de wachtlijst.
-
Elke maand behalen 20 à 30 kinderen uit de diverse lesgroepen hun A-diploma in het Geusseltbad. Zodra er ruimte vrijkomt in de lesgroep van jouw keuze ontvang je een oproep per e-mail of telefoon. Je moet deze zo spoedig mogelijk bevestigen om teleurstelling te voorkomen. Hoe lang je moet wachten op deze oproep hangt af van de populariteit van de gekozen lesgroep, jouw plek op de wachtlijst en het aantal kinderen dat per maand in de betreffende lesgroep afzwemt.
-
Om jouw kind alvast voor te bereiden op de zwemlessen bij het Geusseltbad, bieden wij gratis watervrijlessen aan voor alle kinderen die op de wachtlijst staan. Tijdens deze lessen ga je samen met je kind het water in. Onder begeleiding van een zweminstructeur, krijg jullie speelse oefeningen zodat jouw kind alvast vertrouwd raakt met alle aspecten van het water. Denk hierbij aan onderwater gaan, drijven, spetteren en springen.
De watervrijles is gratis voor alle kinderen op de wachtlijst, ouders betalen recreatief tarief. Lees hier meer over de watervrijles.
-
Het kan voorkomen dat je een oproep ontvangt voor andere beschikbare plekken, omdat wij graag de mogelijkheid willen bieden om eventueel sneller te starten dan op de dag van voorkeur. Heb je geen interesse in de plek? Dan kun je dit aangeven. Je blijft uiteraard gewoon op de wachtlijst staan van jouw voorkeur!
-
De snelheid waarmee een kind zijn/haar diploma’s behaald, is uiteraard afhankelijk van veel verschillende factoren. Zo duurt het soms even voordat een kind zich vertrouwt voelt in het water en pikt het ene kind de techniek makkelijker op dan de ander. Dankzij onze EasySwim lesmethode en de bijbehorende zwempakjes voelen kinderen zich (sneller) veilig en vertrouwd in het water en ervaren ze spelenderwijs waaróm ze iets op een bepaalde manier moeten doen. Dat past bij de logica van een kind, waardoor de lesstof beter blijft hangen. Ook staat de zweminstructeur of -instructrice bij de kinderen in het zwembad, wat zorgt voor betere ondersteuning, meer persoonlijke aandacht en een hoger leerrendement.
Uitgangspunt om het diploma A te halen is gemiddeld 75 lessen. Voor het diploma B en C staan ongeveer 15 tot 20 lessen.
-
Om te beoordelen welk lespakket het beste bij jouw kind past, is het goed om te weten dat een kind gemiddeld 75 weken nodig heeft om het A-diploma te behalen. Dit kan natuurlijk per kind verschillen. Het ene kind neemt sneller de lesstof op dan het andere. Het All-in pakket geeft garantie op het behalen van het diploma, mits wordt voldaan aan deelname van 90% van de zwemlessen. Met een All-in pakket weet je vooraf wat het maximaal gaat kosten om het A-diploma te behalen.
Je maakt hierin zelf de keuze tussen een All-in pakket of 4-wekenkaarten.
Klik hier om de tarieven te bekijken -
Dankzij de EasySwim methode leren kinderen beter, sneller én met plezier zwemmen. De zwemlessen zijn afgestemd op de manier waarop jonge kinderen leren en bewegen. De lessen starten direct in het diepe water, om de ervaring met zwemmen zo natuurlijk mogelijk te maken en het watergevoel te ontwikkelen. Tijdens de zwemlessen voor diploma A is een EasySwim-zwemvest daarom verplicht.
Een ander belangrijk onderdeel van de EasySwim methode is het werken in groepjes met aandacht voor ieder kind. De kinderen worden onderverdeeld in kleinere groepjes en gaan op eigen niveau aan de slag met verschillende stuurkaarten en trainingsmaterialen. De lesgever biedt tijdens het oefenen individuele hulp aan de kinderen. Om de juiste aandacht en hulp te kunnen geven, geeft de lesgever zoveel mogelijk vanuit het water les. Ook zwemmen de kinderen zoveel mogelijk bij dezelfde lesgever en in hetzelfde groepje.
In het Geusseltbad staan zwemplezier en het kind voorop! Heb je nog vragen over de EasySwim lesmethode in het Geusseltbad? Neem contact op met zwemlessen [at] maastricht.nl (zwemlessen[at]maastricht[dot]nl).
Tijdens de zwemles
-
Het is belangrijk dat jouw kind tijdens de zwemles goed passende badkleding draagt. Dat zit lekker en is hygiënisch. Het soort of merk maakt niet uit. Vanwege het gebruik van het EasySwim-zwemvest, raden we voor meisjes aan om een bikini of zwembroek te dragen en geen badpak; dat is bijvoorbeeld handiger als het kind naar het toilet moet. Dit is natuurlijk niet meer van toepassing zodra het EasySwim-zwemvest niet meer gebruikt wordt tijdens de les (bij B en C).
-
Ja, het is mogelijk om je kind te helpen met omkleden. De groepskleedkamers voor zwemlessen mogen alleen gebruikt worden door moeders met dochters of vaders met zoons. Een vader met een dochter of moeder met een zoon gebruiken altijd de kleine kleedhokjes.
-
Ja, ouders kunnen toekijken op de tribune van het wedstrijdbad en combibad. De laatste 5 minuten mogen ouders de zwemzaal in om te kijken.
-
Leskaarten kunnen verlengd worden in de ticketshop. Daarnaast kunnen leskaarten (alleen met pin-betaling) verlengd worden bij de informatiebalie.
-
Wij werken met een handig leerlingvolgsysteem, waarmee de instructeurs én de ouders de prestaties en vorderingen bij kunnen houden van de leszwemmers. Dit zorgt voor een duidelijk beeld van het niveau en laat zien waar jouw kind goed op scoort en waaraan er eventueel nog gewerkt moet worden. Extra oefenen kan bijvoorbeeld tijdens ons gratis oefenuurtje.
-
Ja, voor een kind op zwemles kun je gratis reserveren via de optie: 'Gebruikers 25/50 badenkaart (geen ODS en MUMC+)'. Ouders en kinderen die geen zwemles volgen in het Geusseltbad betalen gewoon regulier tarief. Meld je bij aankomst bij de informatiebalie om toegang te krijgen tot de baden.
-
Bij een infectieziekte kan een kind soms niet komen zwemmen. Of het kind wel of niet kan meedoen hangt af van:
- Hoe voelt het kind zich?
- Is de ziekte besmettelijk voor andere personen?
1. Hoe voelt het kind zich?
Verschijnselen waarmee afgeraden wordt om te zwemmen:
- koorts
- overgeven
- diarree
- pijn
Verschijnselen waar een kind wel mee zou kunnen zwemmen:
- lichte ziekteverschijnselen
- verhoging
- snotterigheid
Twijfel je? Neem contact op met de informatiebalie via info [at] maastrichtsport.nl (info[at]maastrichtsport[dot]nl) of 043 350 45 00
2. Is de ziekte besmettelijk voor andere personen?
Bij bepaalde besmettelijke ziekten mag het zieke kind niet naar het zwembad komen. Dit om besmetting van andere kinderen te voorkomen.De belangrijkste in het zwembad voorkomende infectieziektes:
Hoofdluis
Hoofdluizen zijn kleine grauwe beestjes van twee á drie millimeter lengte. Ze zitten het liefst dicht op de hoofdhuid, waaruit ze het bloed zuigen waar ze van leven. De eitjes (neten) lijken op roos maar zitten vastgekleefd aan het haar.Verschijnselen:
- Jeuk, vooral achter de oren en in de nek.
- Zichtbare beestjes en eitjes (neten).
Wel of niet zwemmen?
De besmetting bij hoofdluis vindt heel gemakkelijk plaats. Het is aan te raden u kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan.Middenoorontsteking en loopoor
Een acute middenoorontsteking is een plotseling optredende infectie van het middenoor (de ruimte achter het trommelvlies). Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door allerlei virussen en bacteriën die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken.Verschijnselen:
- Flinke oorpijn
- Koorts
- Hangerigheid
- Als complicatie van een middenoorontsteking kan een loopoor ontstaan. Bij een loopoor is het trommelvlies kapot gegaan en komt er pus uit het oor.
Wel of niet zwemmen?
Een middenoorontsteking is meestal een complicatie van een verkoudheid en is op zich niet besmettelijk. Het vocht van een loopoor is wel besmettelijk. Tijdens de acute fase van de middenoorontsteking is uw kind te ziek om te zwemmen door koorts en pijn. Bij een loopoor is het trommelvlies geperforeerd en dat betekent dat er water in het middenoor zou kunnen komen bij zwemmen. Zolang het loopoor bestaat en het trommelvlies niet is genezen moet het kind niet zwemmen.Krentenbaard of kinderzeer (impetigo)
Krentenbaard is een oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk gekrabd zijn zoals bij eczeem of muggenbulten. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, onder de oksel, maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen.Verschijnselen:
- In het begin een blaasje, dat openbarst en waarop een honinggele korst ontstaat.
- Vervolgens breiden de plekken zich uit, zodat het lijkt of uw kind een baard van krenten heeft.
Wel of niet zwemmen?
Het is aan te raden uw kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan als de blaasjes nog niet zijn ingedroogd of als uw kind langer dan 48 uur een antibioticakuur ondergaat.Steenpuisten
Een steenpuist is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie (stafylokok). Er ontstaat een pijnlijke rode warme bult rond de haarwortel. In enkele dagen kan de zwelling onderhuids toenemen, er ontstaat een onderhuidse ontsteking met een zwarte punt. Er kan een behoorlijke hoeveelheid pus gevormd worden die afvloeit als puist opengaat.Verschijnselen:
- Rode bult met zwarte punt
Wel of niet zwemmen?
Besmetting kan optreden na contact met de pus die uit de steenpuist loopt. Uw kind kan gewoon gaan zwemmen als:- de puist nog niet op springen staat
- de puist is ingedroogd.
Waterpokken
Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte duurt ongeveer zeven dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang beschermd tegen waterpokken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.Verschijnselen:
In het begin lichte koorts, hoesten en hoofdpijn. Na een paar dagen verschijnen er rode bultjes, waarop na zes tot twaalf uur blaasjes ontstaan die erg kunnen jeuken. De blaasjes gaan open of drogen in, er ontstaan korstjes die er na enige tijd afvallen. Waterpokken zitten vooral op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond. Door krabben kan een huidinfectie ontstaan.Wel of niet zwemmen?
Waterpokken is besmettelijk vanaf een dag vóór het ontstaan van blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Niet zwemmen vanwege besmettingsgevaar is niet zinvol omdat de besmetting vaak al heeft plaatsgevonden voordat de ziekte zich openbaart. Wij raden zwemmen tijdens de acute fase (blaasjes zijn open) af. Maar als alle blaasjes zijn ingedroogd en het kind graag wil gaan zwemmen, kan dat zonder probleem.Waterwratten
Waterwratten wordt veroorzaakt door een virus. Het is een goedaardige huidaandoening die vaak bij kleuters en peuters voorkomt. Waterwratten verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 tot 18 maanden. Daarna is het kind immuun voor waterwrattenVerschijnselen:
- Het zijn kleine, erwtgrote, parelglanzende bultjes. In het midden zit een deukje.
- Ze kunnen zich verspreiden van de romp naar de armen en benen.
Wel of niet zwemmen?
Het kind mag zwemmen maar moet contact vermijden met andere kinderen in de les. -
Je kunt met de zweminstructeur afstemmen of en wanneer een chloorbrilletje gebruikt mag worden tijdens de lessen. Bij het diplomazwemmen is een zwembrilletje niet toegestaan (behalve bij de borst- en rugcrawl). De reden? Als je kind onverwacht in het water terecht komt, heeft hij/zij ook geen zwembrilletje op en moet je kind zich kunnen redden.
-
Kun je onverhoopt niet deelnemen aan de zwemles? Dan kun je je eenvoudig afmelden via het Leerlingvolgsysteem!
Extra informatie
-
Voor elk diploma gelden verschillende eisen. Deze kun je terugvinden op de website van Nationale Raad Zwemveiligheid.
-
Nee, alleen met het Nationaal Zwemdiploma A, B én C is je kind echt voorbereid op een leven lang zwemplezier. Met de komst van de zwemparadijzen met wildwaterglijbanen en veel nieuwe vormen van recreatie in, op en bij het water, hebben kinderen andere vaardigheden nodig dan vroeger. Die andere vaardigheden leren kinderen vooral tijdens de lessen die voorbereiden op het zwemdiploma C. Anders dan vroeger, toen er nog alleen diploma A en B waren, hebben kinderen dus ook echt diploma C nodig. Dit is de Nationale Norm Zwemveiligheid.
-
Het is van groot belang dat alle kinderen en jongeren veilig kunnen zwemmen. Wil je jouw kind graag zwemdiploma’s laten halen maar heb je hier niet voldoende middelen voor? Jeugdfonds Sport Limburg kan je wellicht een steuntje in de rug geven. Limburgse kinderen en jongeren die opgroeien in een gezin waar niet voldoende middelen zijn om te kunnen sporten en/of het zwemdiploma te halen, kunnen namelijk een vergoeding ontvangen vanuit dit fonds. Jeugdfonds Sport Limburg kan maximaal € 225,- per 12 maanden, per kind vergoeden. Indien je een aanvraag wenst in te dienen bij het fonds adviseren we je dit zo snel mogelijk te doen. Ook als je kind nog op de wachtlijst staat.
Een beroep op het Jeugdfonds Sport kan uitsluitend worden gedaan door een intermediair. Een persoon die professioneel betrokken is bij de opvoeding, begeleiding of scholing van de jongere. Dit kan bijvoorbeeld zijn: de medewerker van een consultatiebureau, de leerkracht, de schoolarts, de (jeugd)hulpverlener, de maatschappelijk werker van een welzijnsinstelling, MEE Limburg, Stichting Leergeld of een gezondheidsorganisatie.
-
De doelstelling van gekleed zwemmen is het nabootsen van een realistische situatie waarin een kind terecht kan komen. Daarmee zorg je ervoor dat kinderen niet in paniek raken als deze situatie zich daadwerkelijk voordoet. Als je kleding aan hebt, plakt dat aan de huid. Een kind kan daarvan in paniek raken als hij/zij dat niet gewend is. Een kind dat per ongeluk in het water terecht komt, draagt normale dagelijkse kleding en geen zwemkleding. Daarom wordt tijdens het diplomazwemmen getoetst of een kind zich ook gekleed kan redden.