7 januari 2025 - Onderhoud

Waterkwaliteit

Het Geusseltbad is op dit moment gesloten vanwege groot onderhoud. In de tussentijd houden we je graag op de hoogte van de werkzaamheden en praten we je bij over de bijzondere aspecten van het zwembad. Deze keer vertellen we je meer over het water.

Heel veel water

Wist je dat er in totaal zo’n 4,4 miljoen liter water in het Geusseltbad te vinden is? Er zijn in totaal vijf zwembaden. Al dit water moet natuurlijk van de juiste kwaliteit zijn. Daar komt heel wat techniek bij kijken. Hiervoor gebruiken we verschillende systemen. Deze zorgen ervoor dat er elke keer gezwommen en gespeeld kan worden in schoon water. 

Filteren

Op de eerste plaats worden de baden om de beurt gefilterd. Dit gebeurt met behulp van het ‘Gebouwbeheersysteem’ (GBS). Onder elk zwembad, in de kelder, zit een buffer. Hier komt het water terecht dat via de gootjes langs de zwembaden overloopt. Vanuit die buffers gaat het water naar de filters. Die maken het water schoon en pompen het vervolgens weer terug naar het zwembad. Dat filteren kan niet voor altijd blijven doorgaan. De filters moeten worden gespoeld en het water ververst. Per dag komt dat neer op zo’n 30 liter schoon water per bezoeker. 

Meten is weten

De kwaliteit van het zwembadwater wordt altijd in de gaten gehouden. Dat gebeurt met het Deplox-systeem. Dit systeem meet 24 uur de pH-waarde en temperatuur. In elk zwembad zit een bepaalde hoeveelheid chloor. Ook dit wordt in de gaten gehouden. Is er te weinig, dan zorgt het elektrolyse-systeem ervoor dat met de juiste ingrediënten en scheikundige reactie er weer chloor in het zwembad komt. Hierbij wordt zout, zwavelzuur, natronloog en bicarbonaat gebruikt. En is veiligheid enorm belangrijk. Naast het Deplox-systeem is er daarom nog een extra – wettelijk verplicht – meetsysteem. En daarnaast wordt er wekelijks ook handmatig gemeten. 

Nieuwe techniek

Het GBS kun je zien als een grote computer, waar de verschillende meetsystemen onderdelen van zijn. Tijdens het onderhoud worden ook die systemen vervangen door de nieuwste versies. Ze zijn een stuk moderner en kunnen veel meer. Zo kunnen we ook in de toekomst de kwaliteit van het water blijven garanderen.