13 februari 2025 - Onderhoud

Een duurzaam zwembad

Het Geusseltbad is op dit moment gesloten vanwege groot onderhoud. In de tussentijd houden we je graag op de hoogte van de werkzaamheden en praten we je bij over de bijzondere aspecten van het zwembad. Deze keer vertellen we je meer over de duurzaamheid van het bad.

Uniek in Limburg

Het Geusseltbad is een duurzaam zwembad. Bij het ontwerp en de bouw van het zwembad en bijbehorende gebouwen is hier dan ook grote aandacht aan besteed. Het gebouw is opgebouwd uit duurzame materialen zoals gerecycled beton en hout. In het gebouw maken we gebruik van duurzame technologieën die het mogelijk maken om water en energie te besparen. Het Geusseltbad is daarnaast het enige gasloze zwembad in Limburg.   

Volledig gasloos

Het kost veel energie om alle ruimtes, douches en het water van de 5 baden te verwarmen. Er wordt jaarlijks maar liefst 2.000.000 kWh per jaar aan energie verbruikt. Dit is ongeveer 800 keer zoveel als een gemiddeld huishouden. Het Geusseltbad gebruikt hier alleen ‘schone energiebronnen’ voor. Er is dan ook geen enkele gasleiding te vinden in het gebouw. 

Schone energiebronnen

Om het zwembadwater te verwarmen maken we gebruik van de warmte van grondwater. Met grote pompen halen we grondwater van 18 meter diep omhoog. De warmtepompen gebruiken vervolgens de warmte van het grondwater om het zwemwater te verwarmen naar de geschikte temperaturen. Het warme water wordt opgeslagen in de waterbuffers en is dan klaar om naar de baden te worden gepompt. We gebruiken deze techniek ook om bijvoorbeeld de vloeren en lucht te verwarmen. Voordat de afgevoerde lucht weer naar buiten wordt geblazen, halen we hier nog een keer de warmte uit, die we opnieuw benutten. Daarnaast maken we ook volop gebruik van de zonkracht. Met zonnecollectoren op het dak verwarmen we het douchewater en het zwemwater van het buitenbad. Ook liggen er nog 120 zonnepanelen waar we stroom mee opwekken. Tijdens het onderhoud zijn er werkzaamheden aan al deze systemen.   

Van zout naar chloor

Chloor houdt het zwemwater schoon en doodt bacteriën, virussen en algen. In plaats van traditionele chloorproducten toe te voegen aan het water, produceren wij zelf chloor met keukenzout. Deze techniek heet zoutelektrolyse. Dit is een scheikundig proces waarbij we met stroom de chloride van het natrium scheiden. De chloride wordt vervolgens toegevoegd aan het water. Op deze manier zijn er minder agressieve chemische stoffen nodig, wat zorgt voor minder irritaties aan de huid, ogen en ademhaling van zwemmers. Een grote machine controleert constant het chloorgehalte en houdt dit op peil. Deze machine wordt na bijna 12 jaar trouwe dienst vervangen door een nieuwer model.

Wil je meer zien?

Volg ons op Instagram of Facebook voor leuke foto's en video's.