Algemene voorwaarden huren baden
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing bij het huren van baden in het Geusseltbad.
Algemeen
-
- Gebruikgever: de gemeente Maastricht vertegenwoordigd door Maastricht Sport, zijnde de intern verzelfstandigde uitvoeringsorganisatie van de gemeente Maastricht.
- Gebruiker: een vereniging, onderneming, onderwijsinstelling, organisatie of andersoortige instelling dan wel een natuurlijk persoon, welke een gebruiksovereenkomst met gebruikgever heeft gesloten.
- Gebruiksovereenkomst: de overeenkomst tussen gebruikgever en gebruiker inzake het gebruik van het gebruiksobject inclusief alle bijbehorende bijlagen, waaronder de onderhavige algemene gebruikersvoorwaarden.
- Accommodatie: het zwembadcomplex inclusief buitenbassin en ligweide, genaamd Geusseltbad, gelegen Discusworp 4, 6225 XP te Maastricht. De horeca is uitbesteed aan een externe partij en maakt als zodanig géén deel uit van deze voorwaarden.
- (Kader)leden: iedereen die aangemerkt wordt als lid of aangeslotene bij gebruiker of betrokken is als kaderlid of anderszins een rol/functie vervult bij gebruiker.
- Personeel: medewerkers van de gemeente Maastricht, Stichting Personeelsbeheer Sport of door haar ingeschakelde derden.
- Gebruiksuren: het tijdvak zoals vermeld in de reserveringsbevestiging, waarop gebruiker recht heeft tot het gebruik van het gebruiksobject.
- Zwembadgerelateerde voorzieningen: hieronder zijn begrepen kleedruimten, lockers, douches, toiletten en de gangpaden vanaf ingang accommodatie tot aan het zwembassin.
- Standaard vaste uitrusting: hieronder zijn o.a. begrepen de luie trap, de zwembadlift, familieglijbaan, onderwaterverlichting, screens, startblokken, beweegbare bodem, vaste tribune wedstrijdbad, in zoverre beschikbaar en standaard behorend bij een van de zwembassins.
- Standaard losse uitrusting: hieronder zijn o.a. begrepen de verplaatsbare luie trap, de mobiele zwembadlift, trainingslijnen, doucherolstoelen in zoverre beschikbaar en standaard behorend bij een van de zwembassins.
- Exclusieve voorzieningen: hieronder zijn o.a. begrepen de duikplanken, wedstrijdlijnen, waterpolodoelen, elektronische tijdwaarneming, ledscherm, elektronisch scorebord, valse startlijnen, keerpuntlijnen, afzetting jury-/wedstrijdleiding, juryruimte, drijfmiddelen, trampoline, mobiele glijbaan.
- Reserveringsbevestiging: het overzicht waarop het gebruik door gebruiker is vastgelegd van het gebruiksobject, inclusief de periode(n), tijdvakken, kosten en eventuele bijzonderheden.
- Gebruiksobject: De zwembassins binnen de accommodatie zoals vermeld op de reserveringsbevestiging met inbegrip van de daarvoor benodigde zwembadgerelateerde voorzieningen.
- MIVA-voorziening: de kleedruimte die speciaal is ingericht voor mensen met een beperking.
- WHVBZ en BHVBZ: de Wet Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden en het bijbehorende Wijziging Besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden.
- Zelftoezicht: het houden van toezicht tijdens reguliere gebruiksuren/-momenten van gebruiker, waarbij gebruiker voor eigen rekening en verantwoordelijkheid zorg draagt voor kwalitatief en kwantitatief voldoende toezicht in de zin van artikel 25 Besluit hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Bhvbz).
-
Maastricht Sport behoudt zich het recht voor om de algemene voorwaarden voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties tussentijds te wijzigen. Als dat gebeurt brengt Maastricht Sport de gebruikers van de accommodaties op de hoogte. De gebruiker kan vervolgens zonder verdere verplichtingen de overeenkomst beëindigen met ingang van de datum waarop de wijziging van kracht wordt.
-
Je eerste aanspreekpunt is Team Verhuur van Maastricht Sport. Het team is bereikbaar via verhuur [at] maastrichtsport.nl (verhuur[dot]geusseltbad[at]maastrichtsport[dot]nl) of telefonisch via 043-350 4500 tijdens kantooruren van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 16.00 uur. Neem je buiten deze tijden contact op? Dan krijg je een reactie op de eerstvolgende werkdag.
-
Alle rechten voortvloeiende uit radio en televisie-uitzendingen verband houdend met de accommodatie zijn voorbehouden aan gebruikgever, tenzij schriftelijk anders wordt overeengekomen.
Reserveringen
-
Een accommodatie kan worden aangevraagd via het huurportaal op onze website. Hiervoor heb je een inlog nodig.
-
Het is mogelijk voor de gebruiker om een optie te plaatsen voor een gebruiksmoment. Indien deze optie 30 dagen voor het gebruiksmoment niet definitief is vastgelegd, komt deze optie automatisch te vervallen.
- Een overeenkomst voor het gebruik van een bergruimte/bad/gebruiksobject/etc. komt tot stand op basis van een door gebruiker ingediende en ondertekende aanvraag en door toezending van een getekende reserveringsbevestiging door Maastricht Sport.
- Alle bijbehorende bijlagen, waaronder de onderhavige algemene gebruikersvoorwaarden, blijven hierop van toepassing.
- De Gebruiksovereenkomst kan binnen 14 dagen na versturing van de bevestiging, zonder verdere consequenties worden opgezegd. Dit dient schriftelijk te gebeuren.
-
- Gebruikgever is niet gehouden om de gebruiksovereenkomst na te komen ingeval gebruik niet kan plaatsvinden als gevolg van (ver)storingen of calamiteiten. Gebruikgever zal de overeengekomen vergoeding voor de gebruiksuren waarin gebruiker het gebruiksobject niet heeft kunnen gebruiken, niet in rekening brengen. Onder (ver)storingen of calamiteiten wordt in ieder geval niet-limitatief verstaan:
- Een onverwachte terugval in water- en/of omgevingstemperatuur.
- Door gebruikgever uit te (laten) voeren onderhoud-, herstel, of vernieuwingswerkzaamheden.
- Een epidemie of pandemie dan wel andere situatie door van buiten komende oorzaken als gevolg waarvan gebruikgever verplicht is de accommodatie te sluiten c.q. gebruik niet mogelijk dan wel verboden is.
- Nadere (gevolgen en maatregelen naar aanleiding van de) coronacrisis 2020 waardoor gebruik niet op die wijze kan plaatsvinden zoals dit oorspronkelijk gereserveerd was.
- In geval van de onder a van dit artikel genoemde momenten zal gebruikgever overleg hebben met gebruiker over mogelijke alternatieven zoals gebruik van een ander zwembassin of het laten plaatsvinden van de activiteit op een ander moment, indien dit mogelijk is. Gebruiker kan hieraan geen rechten ontlenen.
- Gebruikgever tracht gebruiker tijdig te informeren in geval zich een onder punt 1 van dit artikel situatie voordoet, tenzij de tijd daarvoor ontoereikend is. In dat geval zal gebruikgever de (kader)leden van gebruiker bij binnenkomst van de accommodatie informeren. Indien het gebruiksobject op dat moment, weliswaar met ongemak, veilig gebruikt kan worden bepaald gebruiker zelf of dit wenselijk is.
- Gebruikgever is niet aansprakelijk voor de schade van gebruiker of derden die voortvloeit uit het niet kunnen gebruiken van het gebruiksobject, tenzij gebruikgever terzake ernstige nalatigheid of grove schuld kan worden verweten. De situaties zoals genoemd onder punt 1, welke niet-limitatief zijn, zullen in ieder geval als overmacht situaties worden aangemerkt. Gebruikgever heeft het recht om, het met gebruiker overeengekomen afzonderlijk gebruik per tijdvak, zoals vastgelegd in de gebruiksovereenkomst, per seizoen 2 maal te ontzeggen. Hierbij dient gebruikgever de gebruiker tijdig te informeren over de ontzegging. Vastgestelde feestdagen, dagen met aangepaste openingstijden en dagen met aangepaste programmering vallen niet onder deze ontzegging alsmede de onder 1 van dit artikel genoemde momenten.
- Indien gebruiker één of meer gebruiksmomenten, zoals vastgelegd in de reserveringsbevestiging, minimaal 30 dagen voor gebruik schriftelijk annuleert worden hem, voor het geannuleerde gebruik, géén kosten in rekening gebracht. Bij annulering van het gebruik korter dan 30 dagen voor het overeengekomen gebruik worden de kosten voor het gebruik, zoals vastgelegd in de reserveringsbevestiging, volledig in rekening gebracht.
- Gebruikgever is niet gehouden om de gebruiksovereenkomst na te komen ingeval gebruik niet kan plaatsvinden als gevolg van (ver)storingen of calamiteiten. Gebruikgever zal de overeengekomen vergoeding voor de gebruiksuren waarin gebruiker het gebruiksobject niet heeft kunnen gebruiken, niet in rekening brengen. Onder (ver)storingen of calamiteiten wordt in ieder geval niet-limitatief verstaan:
-
- De tussen gebruikgever en gebruiker gesloten gebruiksovereenkomst eindigt zonder dat opzegging is vereist:
- In geval van faillissement of surseance van betaling van gebruiker of de aanvraag daartoe.
- In geval van verlies van rechtspersoonlijkheid, ontbinding of liquidatie van gebruiker.
- In het geval gebruiker feitelijk haar (verenigings)activiteiten heeft beëindigd. Gebruiker doet nu reeds – voor het geval er sprake is van één van de sub a. t/m c. van dit artikel genoemde situaties – afstand van alle rechten die zij krachtens deze overeenkomst jegens gebruikgever geldend kan maken.
- In aanvulling op het vorige lid geldt dat de gebruiksovereenkomst te allen tijde van rechtswege eindigt per de dato dat het betreffende sportseizoen eindigt. Een gebruiksovereenkomst wordt nooit langer aangegaan dan de voor de duur van één seizoen.
- Per datum van beëindiging van de gebruiksovereenkomst zal gebruikgever de verstrekte toegangspassen blokkeren, zodat deze niet meer gebruikt kunnen worden door gebruiker. In rekening gebrachte kosten voor het verstrekken van de toegangspasjes worden niet terugbetaald.
- Gebruiker dient vóór het eindigen van de gebruiksovereenkomst eventueel aan gebruiker toebehorende zaken, zoals (sport)materialen en gereedschappen uit de daartoe bestemde ruimten van de accommodatie te verwijderen.
- Zaken waarvan de gebruiker kennelijk afstand heeft gedaan door deze in de accommodatie achter te laten na het einde van de gebruiksovereenkomst, kunnen door gebruikgever op kosten van gebruiker worden verwijderd en zo nodig worden vernietigd. Gebruiker heeft in dat geval geen aanspraak op vergoeding van eventuele schade en/of de opbrengst van de betreffende zaken.
- De tussen gebruikgever en gebruiker gesloten gebruiksovereenkomst eindigt zonder dat opzegging is vereist:
-
- De door gebruiker vanwege het gebruik van het gebruiksobject verschuldigde vergoeding wordt berekend op basis van het overzicht huurtarieven. De door gebruiker te betalen vergoeding voor het specifieke gebruik is weergegeven in de reserveringsbevestiging.
- Gebruikgever brengt de vergoeding aan gebruiker maandelijks, na afloop van het gebruik in rekening. Gebruikergever vindt het wenselijk dat gebruiker de vergoeding betaald middels automatische incasso. Voordat de vergoeding wordt ingehouden ontvangt gebruiker een specificatie van het gebruik per mail.
- In geval van door gebruikgever toegelaten overschrijding van de overeengekomen gebruiksduur van gebruik met meer dan 15 minuten dient gebruiker het hiervoor geldende tarief te betalen, waarbij een minimum van een half uur wordt gehanteerd.
- De tarieven worden jaarlijks per 1 januari aangepast met het prijsindexcijfer. De gemeente Maastricht behoudt zich het recht voor om tariefswijzigingen (ook ten aanzien van lopende overeenkomsten) door te voeren. In geval van tariefsverhoging (anders dan de jaarlijkse prijsindexverhoging), kan gebruiker de gebruikersovereenkomst met ingang van de datum waarop de tariefswijziging ingaat, schriftelijk opzeggen zonder verdere verplichtingen.
- Indien gebruiker niet of niet tijdig de kosten voor het gebruik betaalt, wordt hem de wettelijke rente in rekening gebracht en in geval van ingebrekestelling ook de wettelijke buitengerechtelijke incassokosten. In geval gebruiker ook dan niet betaalt, wordt hem de toegang tot de accommodatie ontzegd. Dit ontslaat gebruiker niet van zijn betalingsverplichting.
Gebruik
-
- Gebruikgever geeft aan gebruiker in gebruik het gebruiksobject.
- Gebruiker heeft het recht om het gebruiksobject te gebruiken op de data en tijdvakken zoals vermeld op de reserveringsbevestiging.
- Het gereedmaken van het zwembassin en/of het zwembadperron voor aanvang van de activiteit van de gebruiker en het opruimen dient binnen het gereserveerde tijdvak te gebeuren.
- Het gebruik van de zwembadgerelateerde voorzieningen betreft niet-exclusief gebruik, wat betekent dat deze ook gebruikt worden door niet aan gebruiker gerelateerde personen.
- Het is gebruiker niet toegestaan het gebruiksobject anders te gebruiken dan op de wijze vermeld in dit artikel.
- Het is gebruiker niet toegestaan het gebruiksobject in (onder)huur of (onder)gebruik dan wel krachtens enige andere titel te verstrekken aan derden.
- Het is gebruiker niet toegestaan om andere personen dan de (kader)leden toe te laten tot het gebruiksobject, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van gebruikgever.
- Het gebruik mag niet in strijd zijn met enige wet, verordening, vergunning of enige andere overheidsvoorschriften.
-
- Het openen en sluiten van de accommodatie met inbegrip van alle afzonderlijke ruimten gebeurt door gebruikgever.
- Enkel gebruikgever is gerechtigd bezoekers toegang tot de accommodatie te verschaffen.
- Gebruik door gebruiker kan niet plaatsvinden op de data en tijdstippen waarop het Geusseltbad is gesloten of er een aangepast programma is, Deze momenten staan vermeld op onze website.
- Gebruiker dient toegangspassen aan te schaffen waarmee haar leden/aangeslotenen toegang hebben tot het gebruiksobject. Gebruiker kan indien haar (kader)leden niet in staat zijn om een toegangspas te gebruiken in overleg met gebruikgever treden om te voorzien in een andere wijze van toegang.
- Gebruiker is per verstrekt toegangspasje een vergoeding verschuldigd aan gebruikgever. De kosten voor het gebruik zijn vastgelegd in het overzicht huurtarieven. Gebruikgever is zonder nadere aankondiging bevoegd om (kader)leden die aanstoot geven, de orde verstoren, de veiligheid van zichzelf of anderen in gevaar brengen, of handelen in strijd met het bepaalde in de gebruiksovereenkomst of de algemene voorwaarden de toezegging tot de accommodatie te ontzeggen. Betreffende personen worden door gebruiker uit de accommodatie verwijderd. Indien dit niet geschiedt, zal dit gebeuren door gebruikgever.
- (Kader)leden van gebruiker die de toegang door gebruikgever en/of gebruiker tot de accommodatie is ontzegd hebben geen toegang tot de accommodatie, ook niet tijdens de gebruikstijd van gebruiker. De toegangspas van betreffende wordt in voorkomende gevallen geblokkeerd.
-
- Tijdens het tijdvak van gebruik van het gebruiksobject en de benodigde tijd voor het omkleden dient gebruiker of een vertegenwoordiger namens gebruiker in de accommodatie aanwezig te zijn. Deze persoon is/aanspreekpunt voor gebruikgever en derden, Deze persoon dient minimaal 18 jaar oud te zijn en zich te kunnen legitimeren.
- Gebruikgever is ervoor verantwoordelijk dat – conform het bepaalde in de WHVBZ en eventueel aanverwante of daaruit voortvloeiende regelgeving, tijdens gebruiksuren van de accommodatie in voldoende mate toezicht wordt uitgeoefend door gekwalificeerde toezichthouders en voor de overige veiligheidsmaatregelen die getroffen moeten worden.
- Indien gebruiker zelf de verantwoordelijkheid heeft voor het toezicht zijn de onderdelen voor zelftoezicht van toepassing.
- Gebruiker is verantwoordelijk voor toezicht op veiligheid, op een ordelijk gebruik en een goede gang van zaken met betrekking tot de ter beschikking gestelde accommodatie, ruimten en inventaris – met uitzondering van toezicht bij de bassins.
- Gebruiker is bekend met de huisregels van het Geusseltbad en is verantwoordelijk voor de naleving daarvan.
- Gebruikgever en personen die hiervoor van gebruikgever toestemming hebben gekregen, hebben altijd toegang tot het gebruiksobject.
- Aanwijzingen van personeel van gebruikgever dienen door gebruiker direct te worden opgevolgd.
- Gebruiker zal de accommodatie na gebruik achterlaten in de staat waarin gebruiker de accommodatie heeft aangetroffen bij aanvang van het gebruik.
- Gebruiker dient de accommodatie als een goed huisvader te gebruiken.
- Gebruiker is gehouden de noodzakelijke maatregelen te nemen tegen onevenredige vervuiling van de accommodatie, waarin inbegrepen het zwembadwater. De kosten gemoeid met reiniging en afvoer van afval die het gevolg zijn van nietnakoming door de gebruiker van de verplichting als bedoeld in de voorgaande zin, komen voor rekening van de gebruiker.
- Gebruiker zorgt dat nooduitgangen en noodvoorzieningen (zoals brandblusapparatuur, AED) niet geblokkeerd worden door persoonlijke spullen van haar leden/aangeslotenen of door materialen welke door gebruiker in gebruik zijn.
- Het is gebruiker niet toegestaan om in, op of aan de accommodatie dan wel in de directe omgeving daarvan milieugevaarlijke, stankverspreidende, brandgevaarlijke of ontplofbare zaken te hebben.
- Gebruiker dient de vloeren van de accommodatie niet hoger te belasten dan bouwtechnisch toelaatbaar is.
-
- Zich te bevinden in andere ruimten dan vastgelegd in de gebruiksovereenkomst.
- Wijzigingen of voorzieningen aan te brengen in, op of aan de accommodatie dan wel in de directe omgeving daarvan.
- De instelling van de technische installaties te veranderen.
- Reclame te maken, circulaires, insignes, loten e.d. te verspreiden of te verkopen of te doen verspreiden of verkopen. Het verkopen van loten bij door gebruiker zelf georganiseerde wedstrijden of evenementen is toegestaan.
- Collectes te houden of te doen houden.
- Consumpties (etenswaren, dranken etc.) te verstrekken of te verkopen of toe te laten in de accommodatie.
- In het horecagedeelte gekochte dranken en/of spijzen buiten dit horecagedeelte te nuttigen.
- Vervoermiddelen in de accommodatie toe te laten, m.u.v. die vervoermiddelen die noodzakelijk zijn voor personen met een lichamelijke beperking, kinderwagens of voor het transport van persluchtflessen. Deze vervoersmiddelen dienen gestald te worden op de daarvoor bestemde plaats in de beautyruimte;
- In, op of aan de accommodatie of in de directe omgeving daarvan borden, spandoeken, reclame(verlichting) of andere voorwerpen van welke aard ook aan te brengen of te doen aanbrengen, met uitzondering van de daarvoor speciaal gereserveerde plaatsen.
- Tot het dragen van straatschoeisel vanaf het punt waar het schoenenpad overgaat in het blotevoetendeel.
- Om materialen en/of afval in enige ruimte achter te laten.
- Om eigen materialen of gereedschappen (dan wel materialen en gereedschappen van derden) te gebruiken of op te slaan in de accommodatie.
-
- Gebruiker dient bij voorkeur en in zoverre deze beschikbaar zijn, gebruik te maken van de groepskleedlokalen. Indien er redenen zijn om dit niet te doen dient hier overleg over plaats te vinden met gebruikgever.
- Gebruikgever publiceert in de accommodatie welke groepskleedlokalen door gebruiker gebruikt dienen te worden.
- Gebruikgever zorgt dat de groepskleedlokalen tijdig geopend worden.
- Gebruiker dient er op toe te zien dat alle persoonlijke spullen van haar (kader)leden worden opgeborgen in de daarvoor bestemde lockers. Gebruikgever behoudt zich het recht voor om persoonlijke spullen, die onbeheerd in de kleedruimten zijn achtergelaten, te verwijderen. Indien gebruiker redenen heeft om geen gebruik te maken van de lockers dient hier overleg over plaats te vinden met gebruikgever.
- Het gebruik van de MIVA-voorzieningen is voorbehouden aan personen die vanwege een beperking géén gebruik kunnen maken van een reguliere (familie)kleedcabine. Gebruik mag alleen plaatsvinden met toestemming van gebruikgever.
- Het gebruik van de kleedruimten mag plaatsvinden vanaf 15 minuten voor aanvang van het tijdstip van gebruik tot maximaal 15 minuten na afloop van het gebruik zoals vermeld in de reserveringsbevestiging. In speciale gevallen kan hiervan met toestemming van gebruikgever worden afgeweken.
- Gebruiker is mede verantwoordelijk voor het correct gebruik van de kleedaccommodatie.
-
Bij het gebruik van het gebruiksobject is inbegrepen het gebruik van de standaard vaste en losse uitrusting. Het gebruik van de standaard losse uitrusting dient tijdig voorafgaand aan het gebruik te worden aangevraagd. Het gebruik van exclusieve voorzieningen is niet inbegrepen. Het gebruik hiervan dient tijdig te worden aangevraagd. Gebruik van deze uitrusting en voorzieningen kan slechts in zoverre deze aanwezig en operationeel is. Door gebruiker gewenst gebruik van exclusieve voorzieningen wordt vastgelegd in de reserveringsbevestiging of in het geval van wedstrijden, evenementen etc. in een draaiboek. De kosten voor het gebruik van exclusieve voorzieningen zijn vastgelegd in het overzicht huurtarieven.
- Het gebruik van de standaard vaste en losse uitrusting alsmede de exclusieve voorzieningen is voor risico van gebruiker.
- De standaard vaste en losse uitrusting alsmede de exclusieve voorzieningen dienen binnen de overeengekomen gebruiksduur weer op de daarvoor bestemde plaatsen te worden opgeborgen, c.q. gebruiksklaar te zijn voor volgend gebruik.
- De materialen mogen alleen gebruikt worden voor het doel, waarvoor zij zijn bestemd.
- Bij schade aan of vermissing van de standaard vaste en losse uitrusting alsmede de exclusieve voorzieningen, welke te wijten is aan het handelen of nalaten van gebruiker of diens (kader)leden, zullen de kosten van herstel of vervanging, in rekening worden gebracht bij gebruiker.
- De standaard vaste en losse uitrusting alsmede de exclusieve voorzieningen mogen alleen door gebruiker worden gebruikt als (kader)leden bevoegd zijn om deze te gebruiken c.q. afdoende door gebruiker zijn geïnstrueerd.
-
- Gebruik van een bergruimte is gekoppeld aan de seizoensperiode van het Geusseltbad. Deze start bij aanvang van de lessen van de Maastrichtse basisscholen na de zomervakantie en eindigt op de laatste vakantiedag van de daarop volgende zomervakantie van de Maastrichtse basisscholen.
- Gebruik van een bergruimte is alleen mogelijk door organisaties die ook zwembaduren afnemen gedurende een heel seizoen.
- De maximale gebruiksperiode is één seizoensperiode. Na afloop van deze periode kan het gebruik worden gecontinueerd.
- Gebruik van een bergruimte is alleen mogelijk als er ruimte beschikbaar is.
- Gebruik is alleen mogelijk als aanvrager een schriftelijke bevestiging (overeenkomst) heeft ontvangen van Maastricht Sport.
- Personeel van Maastricht Sport heeft altijd toegang tot de bergruimte.
- Voor het gebruik van de bergruimte is een vergoeding verschuldigd. Zie overzicht huurtarieven.
- Gebruiker dient de ruimte als goed huisvader te gebruiken.
- De ruimte moet dusdanig zijn ingericht dat schoonmaak mogelijk is. Incidenteel dient de ruimte geheel te worden ontruimd om zodoende uitgebreide schoonmaak mogelijk te maken.
- Gebruik van een bergruimte kan alleen tijdens de tijdstippen waarop gebruiker ook het zwembad in gebruik heeft.
- Indien er geen toezichthouder van Maastricht Sport in het zwembad aanwezig is, mag de zwemzaal (en dus ook de bergruimte) niet worden betreden. In dit geval dient gebruiker zich te wenden tot de informatiebalie.
- Indien gebruiker buiten de tijden waarop hij het zwembad gebruikt de bergruimte wenst te betreden, dient hij hiervoor toestemming te vragen bij de informatiebalie van Maastricht Sport.
- Het is niet toegestaan om andere materialen in de bergruimte op te slaan dan materialen die noodzakelijk zijn voor het gebruik in het Geusseltbad. Het is verboden om drank/etenswaren, gevaarlijke stoffen etc. op te slaan in de bergruimte.
- Gebruiker wordt geadviseerd om zorg te dragen voor adequate verzekeringen (waaronder tegen brand, diefstal, aansprakelijkheid).
- Gebruiker zal géén aanspraken kunnen doen gelden op enige vergoeding van uit het gebruik van de bergruimte voortvloeiende schade als gevolg van letsel, beschadiging of vermissing van goederen. Gebruiker zal Maastricht Sport tevens vrijwaren voor aanspraken van derden jegens Maastricht Sport terzake vanuit het gebruik van de bergruimte voortvloeiende schade als gevolg van onder andere letsel, beschadiging of vermissing van goederen.
-
Indien de gebruiker niet voor aanvang van het gebruiksmoment een draaiboek aanlevert bij gebruikgever, heeft de gebruikgever het recht het gebruiksmoment te annuleren zonder terugbetaling van kosten.
- In geval van wedstrijden, evenementen en ander bijzonder gebruik van de accommodatie, is gebruiker verplicht om na te gaan of de gebruikersvergunning van het Geusseltbad toereikend is om betreffende activiteit te laten plaatsvinden. Indien dit het geval is, zal gebruiker minimaal 30 dagen voor gebruik met gebruikgever in overleg treden, om gezamenlijk aan de hand van een standaard vragenlijst, een draaiboek voor de activiteit samen te stellen. Hierin worden taken en verantwoordelijkheden voor zowel gebruiker als gebruikgever vastgelegd.
- In geval de gebruikersvergunning van het Geusseltbad niet toereikend is, is gebruiker verplicht om zorg te dragen voor het aanvragen van aanvullende vergunningen/toestemmingen. Hieronder zijn onder meer begrepen veiligheidsplan, aanpassing technische inrichting etc.
- In het geval van de in dit artikel genoemde activiteiten, de gebruiker aanvullende faciliteiten van het Geusseltbad wenst te gebruiken (zoals vergadercentrum, juryruimte, horeca, wachtruimte, meubilair enz.), dient gebruiker deze samen met het indienen van verzoek tot gebruik van het gebruiksobject aan te vragen. Gebruik is slechts mogelijk in zoverre deze faciliteiten beschikbaar zijn. De voorwaarden van gebruik, waaronder begrepen de kosten, worden tussen gebruiker en gebruikgever besproken.
- Het risico van het niet (tijdig) verkrijgen van de benodigde vergunningen/toestemmingen en aanvullende faciliteiten is voor risico van gebruiker.
- Indien het tijdvak dat nodig is voor het afwerken van de in dit artikel genoemde activiteiten en is vastgelegd in de gebruiksovereenkomst niet toereikend blijkt te zijn, treedt gebruiker met gebruikgever in overleg om te bezien of verlenging van het gebruik mogelijk is. Gebruiker is verantwoordelijk voor de extra kosten die hiermee gepaard gaan en krijgt desgewenst op dat moment een inschatting van deze kosten te horen van gebruikgever.
- Alle aanvullende aspecten vanwege de in dit artikel genoemde activiteiten worden vastgelegd in een apart document
-
- Als gebruiker bij gebruikgever het geven van instructie heeft ingekocht wordt dit vermeld op de reserveringsbevestiging. Gebruikgever is op dat moment verantwoordelijk voor de kwaliteit van de instructie.
- Indien gebruiker zelf de instructie verzorgd is gebruiker zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit hiervan. Hiervoor gelden de algemene voorwaarden met zelftoezicht.
Gebruik met zelftoezicht
-
- De gemeenteraad van de gemeente Maastricht heeft bij raadsbesluit d.d. 1 maart 2016, kenmerk: 2016-07253, besloten dat gebruikers de mogelijkheid hebben tot Zelftoezicht.
- Onverminderd het bepaalde in artikel 5, lid b, van DEEL A van de algemene gebruiksvoorwaarden, biedt gebruikgever gebruiker de mogelijkheid tot Zelftoezicht.
- Gebruiker dient in het kader van Zelftoezicht te allen tijde minimaal te voldoen aan de eisen en voorwaarden, zoals nader verwoord in DEEL B van de algemene gebruiksvoorwaarden.
- Gebruikgever zal geen toezichthouder(s) inzetten tijdens gebruiksmomenten van gebruiker, waarbij deze verantwoordelijk is voor Zelftoezicht, behoudens indien partijen voor één of meer gebruiksmomenten nadrukkelijk en schriftelijk anders overeenkomen.
- Gebruikgever hanteert ten aanzien van het houden van voldoende toezicht door gebruiker het algemene uitgangspunt dat door gebruiker in te zetten toezichthouders aan de door gebruikgever daaromtrent vastgestelde eisen en voorwaarden dienen te voldoen, welke eisen en voorwaarden onder meer in het onderhavige Deel B van de Algemene Gebruikersvoorwaarden nader zijn omschreven.
-
- Zelftoezicht is in alle baden mogelijk. Bij gebruik van het recreatiebad is dit enkel mogelijk als de activiteiten niet vallen onder recreatieve doeleinden. In aanvulling op het bepaalde in de eerste zin geldt dat Zelftoezicht bij gebruik van het Zorgbad uitsluitend mogelijk is, indien het reguliere gebruikers(groepen) betreft. Derhalve is Zelftoezicht niet mogelijk bij gebruik van het Zorgbad door gebruikers(groepen) met een verhoogd zorgprofiel en/of een verhoogde kwetsbaarheid, zoals: zorggroepen.
- Zelftoezicht is mogelijk tijdens alle gebruiksmomenten van de gebruiker. Wedstrijden vallen hier ook onder.
- Zelftoezicht is niet mogelijk tijdens bijzondere gebruiksmomenten van gebruiker, derhalve tijdens evenementen. In het geval partijen van mening verschillen of een bepaalde activiteit als een regulier gebruiksmoment (training / (competitie) wedstrijd) dan wel als een bijzonder gebuiksmoment (evenement) gekwalificeerd dient te worden, is het oordeel van gebruikgever doorslaggevend.
- In geval van Zelftoezicht is gebruik van de hoge springplank in het Combibad niet mogelijk.
-
- Gebruiker dient ervoor zorg te dragen dat gedurende gebruiksmomenten sprake is van kwalitatief en kwantitatief voldoende toezicht in de zin van artikel 25, lid 1, Besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemaangelegenheden.
- Aan gebruiker worden met betrekking tot tijdens gebruiksmomenten door gebruiker in te zetten toezichthouders de navolgende minimale eisen gesteld:
- Tijdens gebruiksmomenten dient de inzet van toezichthouders door gebruiker te geschieden met volledige inachtname van en conform het bepaalde in het Toezichtplan van het Geusseltbad.
- Bij de aanvraag van de gebruiksuren/-momenten van het nieuwe sportseizoen dient gebruiker – indien daarbij wordt geopteerd voor Zelftoezicht tevens de navolgende gegevens en bescheiden van elke door gebruiker in te zetten toezichthouder te verstrekken:
- Achternaam en voorletters.
- Kopie geldig EHBO-diploma, BHV of MFA of Medisch Equivalent.
- Kopie geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG-verklaring).
- Kopie geldig certificaat ‘Zwemmend Redden voor Zwembaden’ welke voldoet aan de minimale eisen conform zwemtest Geusseltbad.
- Op de hoogte te zijn van het toezichtplan en daaraan gekoppelde documenten.
- De in lid b, onder 2, van dit artikel genoemde door gebruiker te verstrekken kopieën van documenten dienen duidelijk leesbaar te zijn.
- Toezichthouders van gebruikgever mogen niet eerder toezichthoudende werkzaamheden verrichten, dan nadat de in lid 3 van dit artikel genoemde gegevens en bescheiden door gebruiker aan gebruikgever volledig zijn verstrekt.
- Gebruiker dient zorg te dragen voor de juistheid van de in lid b, onder 2, van dit artikel te verstrekken gegevens en bescheiden.
- Indien tijdens het seizoen mutaties plaatsvinden van door gebruiker in te zetten toezichthouders, wordt het bepaalde in lid 1 tot en met 5 van dit artikel van overeenkomstige toepassing verklaard.
-
- De door gebruiker tijdens gebruiksuren-/momenten in te zetten toezichthouders dienen te voldoen aan de eisen en voorwaarden en dienen te beschikken over de (praktijk)kennis en (praktijk)vaardigheden, zoals gesteld in het meest recente Toezichtplan van het Geusseltbad.
- Ter verduidelijking op het bepaalde in lid a van dit artikel worden in ieder geval, doch mogelijk niet uitsluitend, de volgende minimale eisen aan door gebruiker in te zetten toezichthouders gesteld:
- Toezichthouders van gebruiker dienen minimaal 18 jaar oud te zijn.
- Toezichthouders van gebruiker dienen te beschikken over een geldig EHBO-diploma (inclusief gebruik AED), BHV of MFA of Medisch Equivalent.
- Toezichthouders van gebruiker dienen te beschikken over een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG-verklaring) en zich te conformeren aan de gedragscode zwembadbranche.
- Toezichthouders van gebruiker dienen de met goed gevolg het certificaat ‘Zwemmend Redden voor Zwembaden’ te behalen en in dat verband een zwemtest af te leggen, welke zwemtest als een proeve van bekwaamheid met betrekking tot zwemmend redden dient te worden beschouwd. Jaarlijks vindt een herhaling van voornoemde zwemtest plaats, waarbij geldt dat deze telkenmale met goed gevolg dient te worden afgelegd.
- In afwijking van het bepaalde onder lid b, sub 2 kan de bekwaamheid met betrekking tot EHBO worden aangetoond middels te overleggen bewijsstukken conform het als bijlage opgenomen Examenreglement Reddingsbrigade Nederland, waaruit een gelijkwaardige bekwaamheid blijkt. Het is uitsluitend aan gebruikgever om te beoordelen of uit de door gebruiker aangereikte bewijsmiddelen een gelijkwaardige bekwaamheid met betrekking tot EHBO blijkt.
- In afwijking van het bepaalde onder lid b, sub 4 kan de bekwaamheid met betrekking tot zwemmend redden tevens worden aangetoond middels te overleggen bewijsstukken (bijvoorbeeld: certificaten of diploma’s), waaruit een gelijkwaardige bekwaamheid blijkt. Dit geldt tevens voor de jaarlijkse herhaling van de zwemtest. Het is uitsluitend aan gebruikgever om te beoordelen of uit de door gebruiker aangereikte bewijsmiddelen een gelijkwaardige bekwaamheid met betrekking tot zwemmend redden blijkt.
- In afwijking van het bepaalde onder lid b, sub 2 en sub 4, geldt voor onderwatersportverenigingen specifiek dat de bekwaamheid met betrekking tot EHBO respectievelijk zwemmend redden dient te voldoen aan de eisen van de NOB, zoals verwoord in de als bijlagen opgenomen: ‘Praktijklessen Specialisatie Redden’ en de ‘NOB Zwemtest’. Onderwatersportverenigingen dienen in dat verband tevens vóór aanvang van een nieuw seizoen een (bijgewerkt) addendum op het Toezichtsplan van het Geusseltbad ter goedkeuring voor te leggen aan gebruikgever. Het is uitsluitend aan gebruikgever om te beoordelen of uit de door gebruiker aangereikte bewijsmiddelen een gelijkwaardige bekwaamheid met betrekking tot zwemmend redden blijkt.
- Toezichthouders van gebruiker dienen in voldoende mate kennis te hebben van het Toezichtplan.
- Onverminderd het bepaalde in artikel 6, lid 3, van DEEL B van deze algemene gebruiksvoorwaarden, dienen toezichthouders van gebruiker op adequate wijze het drenkelingendetectiesysteem van het Combibad en het Wedstrijdbad te kunnen gebruiken / bedienen.
- De door gebruiker in te zetten toezichthouders dienen tijdens de uitvoering van toezichthoudende werkzaamheden te allen tijde het navolgende in acht te nemen:
- Toezichthouders dienen het bepaalde in het Toezichtplan, het Calamiteitenplan, het Ontruimingsplan, de huisregels van het Geusseltbad en de gedragscode zwembadbranche nauwkeurig in acht te nemen en zij dienen bij de uitvoering van toezichthoudende werkzaamheden ook nadrukkelijk te handelen conform het bepaalde in voornoemde documenten.
- Toezichthouders dienen te allen tijde aanwijzingen van daartoe bevoegd personeel van gebruikgever in acht te nemen, behoudens voor zover hierdoor het houden van voldoende toezicht in gevaar komt.
- Toezichthouders van gebruiker dienen herkenbare en voor de uitoefening van de functie geschikte (bedrijfs)kleding te dragen, waarbij geldt dat gebruikgever nadere eisen kan stellen.
- Toezichthouders van gebruiker dienen, conform protocol, ten alle tijden bereikbaar te zijn via de portofoon.
-
- Gebruikgever zal (de meeste recente versies van) het Toezichtplan aanleveren.
- Gebruikgever zal periodiek informatiesessies organiseren ten behoeve van toezichthouders van gebruiker met betrekking tot de inhoud van het Toezichtplan.
- Gebruikgever zal het in het Combibad en in het Wedstrijdbad aanwezige drenkelingendetectiesysteem ter beschikking stellen aan gebruiker. Het drenkelingendetectiesysteem dient nadrukkelijk als een hulpmiddel te worden beschouwd en niet als een vervanging voor kwantitatief en kwalitatief voldoende toezicht. Gebruikgever geeft geen garanties ten aanzien van de daadwerkelijke beschikbaarheid van het drenkelingendetectiesysteem. Indien het drenkelingendetectiesysteem tijdens één of meer gebruiksuren niet beschikbaar is, heeft gebruiker geen recht op een (gedeeltelijke) restitutie van de betaalde vergoeding als bedoeld in onderdeel Vergoeding van deze algemene voorwaarden.
- Gebruikgever zal periodiek informatiesessies organiseren ten behoeve van toezichthouders van gebruiker met betrekking tot de werking en het gebruik van het drenkelingendetectiesysteem.
- Gebruikgever zal periodiek ontruimingsoefeningen organiseren in het Geusseltbadgebouw.
-
- Gebruikgever zal gebruiker controleren op het houden van voldoende toezicht (toezicht op toezicht). Daarbij gaat het in ieder geval om:
- Administratieve controles, waarbij gebruikgever de door gebruiker te verstrekken gegevens en bescheiden als bedoeld in artikel 5, lid b, onder 2, van de algemene voorwaarden voor zelftoezicht op volledigheid en juistheid controleert.
- Controles tijdens de uitvoering van de toezichthoudende werkzaamheden, waarbij door gebruikgever daartoe aangewezen medewerkers controleren of gebruiker kwalitatief en kwantitatief voldoende toezicht uitoefent.
- Het bepaalde in lid a van dit artikel laat de verantwoordelijkheden en verplichtingen van gebruiker ten aanzien van het houden van voldoende toezicht, zoals bedoeld in artikel 25, lid 1, Besluit Hygiëne en Veiligheid Badinrichtingen en Zwemgelegenheden en zoals verwoord in deze algemene gebruiksvoorwaarden, onverlet.
-
- Gebruikgever behoudt zich het recht voor om de aan gebruiker geboden mogelijkheid tot Zelftoezicht per direct tijdelijk of definitief eenzijdig te beëindigen, in het geval naar het oordeel van gebruikgever:
- Sprake is van onvoldoende toezicht door gebruiker, waardoor de veiligheid leden, klanten en/of cliënten van gebruiker onvoldoende is gewaarborgd.
- Sprake is van het onvoldoende nakomen van de regels voor zelftoezicht van deze algemene gebruiksvoorwaarden gestelde eisen en voorwaarden, waardoor de veiligheid van leden, klanten en/of cliënten van gebruiker onvoldoende is gewaarborgd.
- In het geval gebruikgever de mogelijkheid tot Zelftoezicht beëindigd, blijft de gebruiksovereenkomst tussen partijen voor het overige onverkort in stand. Partijen zullen alsdan zo spoedig mogelijk in nader overleg treden omtrent de (eventuele) beschikbaarheid en daadwerkelijke inzet van toezichthouders in dienst van gebruikgever ten behoeve van de activiteiten van gebruiker.
- Gedurende de periode, zoals bedoeld in lid b, waarin geen toezichthouders van gebruikgever beschikbaar zijn, is gebruik niet mogelijk. De gereserveerde momenten van gebruiker zullen in die periode vervallen en hiervoor is geen vergoeding verschuldigd mits er toezicht vanuit het Geusseltbad wordt ingehuurd.
- In het geval gebruikgever de mogelijkheid tot Zelftoezicht beëindigd, zoals bedoeld in dit artikel, en geconstateerd wordt dat structureel geen toezichthouders van gebruiksgever beschikbaar zijn op de gereserveerde momenten door gebruiker, zal de gehele gebruiksovereenkomst beëindigd kunnen worden door gebruikgever. Gebruiker heeft in dit geval geen recht meer op de gereserveerde momenten.
- In het geval gebruikgever de mogelijkheid tot zelftoezicht beëindigd, heeft gebruiker geen recht meer op de korting op het uurtarief als opgenomen in de huurtarieven.
- Gebruikgever behoudt zich het recht voor om de aan gebruiker geboden mogelijkheid tot Zelftoezicht per direct tijdelijk of definitief eenzijdig te beëindigen, in het geval naar het oordeel van gebruikgever:
Verplichtingen en aansprakelijkheid
-
- De huisregels van het Geusseltbad zijn onderdeel van deze voorwaarden.
- Gebruiker zal zich houden aan alle aanwijzingen omtrent gebruik en veiligheid gegeven door gebruikgever en haar medewerkers alsmede aan de algemene en bijzondere wettelijke voorschriften dan wel voorschriften anderszins die gelden voor het gebruik van een zwemfaciliteit als de onderhavige waaronder mede te verstaan brand(weer)voorschriften.
-
- Gebruikgever is niet aansprakelijk voor schade aan gebruiker, haar (kader)leden en alle door of namens gebruiker in de accommodatie aanwezige derden en/of hun zaken, als gevolg van gebruik van de accommodatie of daarvan deeluitmakende voorzieningen, behoudens opzet of grove schuld aan de zijde van gebruikgever.
- Gebruiker vrijwaart gebruikgever voor aanspraken van derden jegens gebruikgever terzake vanuit het gebruik van de accommodatie voortvloeiende schade, waaronder onder andere letsel, beschadiging, vermissing van goederen, verwijdering uit de accommodatie, en het ontvangen van een boete als gevolg van het gebruik door gebruiker.
- Gebruiker is jegens Gebruikgever aansprakelijk voor alle schade toegebracht in/aan de accommodatie en/of van de daarin aanwezige voorzieningen, tenzij gebruiker bewijst dat hem, de personen die gebruiker tot de accommodatie heeft toegelaten en de personen waarvoor gebruiker verantwoordelijk is, ter zake geen schuld treft of dat hem dienaangaande geen nalatigheid is te verwijten.
- Gebruiker zal een voldoende dekking biedende aansprakelijkheidsverzekering sluiten, waaronder tevens valt de dekking voor schade aan haar (kader)leden in verband met gebruik van de accommodatie.
- Indien verschillende (rechts-) personen zich als gebruiker hebben verbonden zijn deze steeds hoofdelijk en ieder geheel jegens gebruikgever aansprakelijk voor alle uit de gebruiksovereenkomst voortvloeiende verbintenissen.
- Gebruikgever is niet tot schadevergoeding of compensatie anderszins gehouden, indien het overeengekomen gebruik geen doorgang kan vinden vanwege sluiting van de accommodatie, dan wel gedeelten daarvan vanwege storingen, calamiteiten of anderszins, waaronder in ieder geval bedoeld een situatie zoals genoemd in artikel 1 onder niet doorgaan gebruik.
-
- Indien gebruiker de voorwaarden zoals gesteld in de gebruiksovereenkomst c.q. algemene gebruiksvoorwaarden niet naleeft zal deze aansprakelijk worden gesteld voor alle schade die hieruit voortvloeit en/of de toegang tot de accommodatie c.q. het gebruik van de accommodatie worden ontzegd.
- Gebruikgever is niet gehouden om de gebruiksovereenkomst na te komen indien er sprake is van aanmerkelijk belang dat prevaleert boven de belangen van de gebruiker met wie een gebruiksovereenkomst is aangegaan.
-
Op de gebruiksovereenkomst zijn de algemene wettelijke bepalingen van toepassing met inbegrip van de ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ (APV).
-
Gebruikgever is bevoegd om in gevallen waarin deze ‘algemene gebruiksvoorwaarden’ niet voorzien naar eigen inzicht besluiten te nemen.