06-06-2017 | Zwemvaardig op vakantie

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn zwemdiploma’s!

Met warm weer en de zomervakantie voor de deur staan de kids ongetwijfeld weer te springen om te gaan zwemmen. Als jullie de komende maanden naar zee gaan, is het echter wel oppassen geblazen. De reddingsbrigade waarschuwde onlangs nog via RTL nieuws voor het gevaar van jonge zwemmertjes zonder diploma’s A, B en C. “Steeds minder kinderen kunnen echt goed zwemmen, en dat kan met het warme weer van de komende dagen ernstige gevolgen hebben. Want jonge zwemmers overschatten zichzelf nog weleens, vooral in open water.”

Alleen zwemvaardig met A, B én C
Doordat er steeds minder kinderen over alle drie de diploma’s beschikken, zijn veel kinderen lang niet zwemvaardig genoeg. Zeker niet voor zwemmen in zee. Nu zwemmen niet meer verplicht is op school, leren minder kinderen zwemmen. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, aldus de reddingsbrigade. Met alleen diploma A (en B) redt je kind het niet!

Bij het Geusseltbad kunnen kinderen middels het leuke en avontuurlijke ‘Timo en Tina’ programma hun ABC-diploma’s halen. Voor kinderen vanaf 5 jaar die al een beetje zwemervaring hebben, bieden we in de schoolvakanties zelfs een Turbocursus van 10 lessen, waarin je middels een intensief maar ook interactief turboprogramma in slechts twee weken je zwemdiploma A behaalt.

Zwem het hele jaar door!
Het aantal (bijna-)verdrinkingen is in de afgelopen jaren gestegen, maar dat heeft niet alleen te maken met het gebrek aan zwemvaardigheid. Een tweede probleem is namelijk de verslechterde zwemconditie van kinderen. Veel kids gaan na het behalen van hun zwemdiploma’s nauwelijks meer zwemmen. Op die manier gaat veel van de tijdens de lessen opgestoken kennis verloren. Daarnaast is zwemmen in een binnenbad natuurlijk ook heel anders dan zwemmen in een druk buitenbad, in een meer of in zee. “Voor dat laatste is behalve vaardigheid namelijk ook een goede conditie nodig, want zwemmen in zee, met (hoge) golven en verraderlijke stromingen, vergt fitheid en kracht. Hebben kinderen die zwemconditie niet, dan kunnen ze in de problemen komen,” aldus de reddingsbrigade. Hoe je dit oplost? Zorg ervoor dat je kind regelmatig gaat zwemmen; gewoon recreatief, tijdens een kinderfeestje of zelfs tijdens speciale zwemactiviteiten als de zwemcarroussel of zeemeerminzwemmen. Hoe leuker zwemmen wordt, hoe veiliger jouw kind op vakantie de golven trotseert!« naar het nieuwsoverzicht