23-05-2019 | Turbo? Ja, turbo!

Zwemles - Kinderen - Turbo

Turbo? Ja, turbo!

Ervaringen van een tevreden moeder

Ook vorige zomer werd weer hartverscheurend duidelijk hoe belangrijk het is dat kinderen beschikken over een - of het liefst alle - zwemdiploma’s. Helaas is het voor ouders niet altijd makkelijk om wekelijkse zwemlessen jarenlang in de al zo drukke agenda te plaatsen. En wat als de vakantie nadert en jouw kind nog niet zwemveilig is? Brenda, moeder van drie kinderen en woonachting in Brunssum, vond haar oplossing in de 10-daagse turbocursus in het Geusseltbad. Haar oudste dochtertje behaalde vorige jaar zowel haar A- als B-diploma en werd daarmee weer een echte waterrat!Klachtjes

“Senna zwemt al sinds ze 10 weken oud is. Dat begon met baby- en peuterzwemmen. Ze was van begin af aan gek op het water en huilde tranen met tuiten als we een keertje niet konden gaan. We snapten er dan ook niks van dat ze opeens haar hoofd liet hangen toen ze eindelijk op zwemles kon. Na drie maanden kwamen klachtjes als buikpijn en vermoeidheid en wilde ze niet meer naar de les. Onze waterrat had geen zin meer in zwemmen: dat kon bijna niet! Toen zijn we uit gaan zoeken wat er mis was. Al snel bleek dat ze de zwemlessen in het zwembad waar we op les zaten helemaal niet leuk vond. De manier van lesgeven ervaarde ze als heel naar. Toen zijn we meteen op zoek gegaan naar iets anders.”

Proefzwemmen

“Via Facebook zagen we dat er in het Geusseltbad turbocursussen waren. Eigenlijk waren ze pas vanaf 5 jaar, maar aangezien Senna eigenlijk al zo’n goede zwemmer was, heb ik toch even gebeld. Zweminstructeur Jeroen heeft ons toen uitgenodigd om te komen voorzwemmen om te kijken of ze in aanmerking zou komen voor de cursus. Toen we haar zwemtas inpakte zei Senna nog ‘oh nee, we gaan toch niet naar die juf hè…’, maar na de proefles was ons waterratje helemaal terug van weggeweest. Ze kon niet wachten om te beginnen. Gelukkig waren haar vaardigheden voldoende om te starten.”

Spelenderwijs

“Vanaf de eerste les van de 10-daagse cursus vond Senna het superleuk. Ze raakte er werkelijk niet over uitgepraat. Vol enthousiasme vertelde ze me elke dag wat ze allemaal gedaan had. ‘Vandaag hebben we als een kaarsje gedoken!’ riep ze uit. De EasySwim lesmethode die in de turbocursus gebruikt wordt was perfect voor Senna, omdat spelenderwijs leren veel beter bij haar past. In tegenstelling tot de klassieke zwemlessen lijkt het gewoon alsof ze spelletjes aan het doen zijn. Ze moest schatten opduiken, waterbeesten verzamelen en ‘door de zon duiken’. Het voelde voor haar niet als les, ze had er gewoon plezier in. Natuurlijk is de turbocursus wel pittig. Ze ging immers twee weken lang, elke dag, drie uur naar de zwemles. Opstaan was echter geen enkel probleem, want ze had er elke dag écht zin in. In het begin was ze wel moe – we merkten aan het eind van de week dat het goed was dat het weekend was – maar in de tweede week baalde ze als we haar uit het water gingen halen.”

Voordelen

“Natuurlijk heeft een snelcursus voor ons als ouders ook voordelen. In plaats van een jaar lang elke week in het zwembad te zitten, ben je in twee weken klaar. Daarbij was ik destijds in verwachting van ons derde kind. Het was in aanloop naar onze vakantie dan ook een fijn gevoel om te weten dat een van onze drie kinderen zich in ieder geval goed zou kunnen redden in het water. We gaan namelijk enorm graag met z’n allen zwemmen. Met de turbocursus kon ze snel flinke vooruitgang boeken in haar zwemveiligheid en zou ze haar zwemdiploma hebben voor de vakantie. Ook waren de voorzieningen in het Geusseltbad goed. Het was erg leuk dat we vanaf de tribune konden toekijken, ook al doe je dat natuurlijk geen drie volle uren. Toch was de tijd zeker niet verloren. Dankzij de goede Wifi heb ik aardig wat werk kunnen doen en ook heb ik mijn jongere dochter geregeld meegenomen; die lekker kon spelen in het Grand Café.”

Resultaat

“Na de succesvolle cursus voor het A-diploma, hebben we besloten om Senna ook voor haar B-diploma in te schrijven voor de turbocursus. De voornaamste reden was natuurlijk dat Senna het hartstikke leuk vond en het prima aankon. Ook leerde ze gewoon echt goed zwemmen. Tijdens de twee weken voor het A-diploma zag je haar met sprongen vooruitgaan. Ze zwom na een week al heel anders dan in het begin. Ze heeft in totaal toch 30 lesuren gehad en het resultaat was er absoluut naar. Voor mijn gevoel doet de kwaliteit dus absoluut niet onder voor reguliere wekelijkse lessen. Natuurlijk moet je wel gewoon met je kind blijven oefenen om het niveau op peil te houden en te zorgen dat ze het niet verleren, maar dat moet bij reguliere zwemlessen ook.”

B!

“Ook de Turbocursus voor B vond Senna ontzettend leuk. We hadden ons vergist en dachten dat deze cursus ook twee weken zou duren, dus ze baalde flink toen bleek dat je voor het B-diploma maar één week gaat turbozwemmen. Toch was ze even trots op haar B-diploma!”

Zwemveilig

“Als ouders is het onze grootste nachtmerrie dat onze kinderen zouden verdrinken. We vinden het dan ook heel belangrijk dat onze kinderen hun A, B én C-diploma’s halen. Dan zijn ze pas echt zwemveilig. Inmiddels lest Senna wat dichter bij huis voor haar C, omdat dat gewoon makkelijker was toen ik een baby’tje thuis had. Ze zwemt in een groepje met kinderen die reguliere zwemlessen hebben gehad. Ik merk absoluut geen verschil tussen hoe zij zwemt en hoe de andere kinderen zwemmen. Ze hebben hoogstens wat meer uithoudingsverhogen, maar dat komt doordat Senna jonger is. Zwemmen kan ze hartstikke goed!”« naar het nieuwsoverzicht