05-01-2018 | Geusseltbad maakt zwemlessen nóg leuker met EasySwim!

Tijdschrift Markant (edities Valkenburg aan de Geul, Maastricht-Oost en Eijsden-Margraten) publiceerde dit weekend het volgende leuke artikel over zwemlessen bij het Geusseltbad:

- - - - - - 

Geusseltbad maakt zwemlessen nóg leuker met EasySwim!

Sinds september biedt het Geusseltbad in Maastricht zwemlessen aan volgens de internationale EasySwim-methode, waarbij er gebruikgemaakt wordt van speciale zwempakjes en speelse lesmaterialen, die aansluiten bij de belevingswereld van kinderen. Deze nieuwe lesmethode maakt leren zwemmen leuker, makkelijker én veiliger, voor een leven lang zwemplezier!

Aan de (zwem)slag

Jeroen, coördinator zwemlessen bij Geusseltbad, is al 17 jaar zweminstructeur. Hoewel er heel wat kwam kijken bij de omschakeling naar de nieuwe lesmethode, is hij enorm te spreken over EasySwim. “Het grootste verschil is dat wij veel beter contact hebben met de kinderen. We zijn samen met ze in het water en hoeven niet meer te ‘roepen’ vanaf de kant. Hierdoor delen de kinderen gemakkelijk waar ze moeite mee hebben, maar ook wat ze leuk vinden. Hun zwemplezier staat in alles centraal. We gebruiken uiteenlopende lesmaterialen, spellen en thema’s, waardoor het voor de kinderen niet eens meer voelt als ‘les’. We delen de lesgroepen regelmatig op in kleinere groepjes, zodat de kinderen meer contact met elkaar hebben en allemaal evenveel aandacht krijgen van de instructeur, wat zorgt voor een hoger leerrendement én hechtere groepjes. De kinderen vinden zwemmen een feestje, zitten beter in hun vel en zijn minder angstig: dat maakt ook het lesgeven vele malen leuker!”

Veilige en leuke sprong in het diepe

Het EasySwim-zwempakje – dat aangepast wordt aan het zwemniveau – zorgt voor een veilig gevoel. “Het biedt kinderen alle vrijheid om lekker in het water te bewegen,” vervolgt Jeroen. “Ook kunnen we direct starten in het diepe bad, iets waar kinderen voorheen echt tegenop zagen. Nu weten ze niet beter en vormt het geen probleem; of ze er nu zo inspringen of rustig aan beginnen vanaf de mat. Het zwempakje geeft de kinderen veel meer controle en zorgt ervoor dat ze beter snappen welke beweging welk resultaat heeft. Met traditionele zwemlessen krijgen kinderen een vast riedeltje aangeleerd, maar nu laten we ze juist spelenderwijs ervaren waaróm ze iets op een bepaalde manier moeten doen. Dat past veel beter bij de logica van een kind, waardoor het beter blijft hangen.”

En de ouders?

Henri-Louis (4) zwemt sinds augustus bij Geusseltbad. Zijn moeder Inez is enthousiast. “Mijn andere kinderen hebben zwemles gevolgd in Maasmechelen, maar in België starten zwemlessen op latere leeftijd en zijn de wachtlijsten enorm. Ik vond het belangrijk dat mijn jongste iets eerder zou beginnen, vooral omdat hij het wat eng vond. Inmiddels vindt hij zwemmen juist ontzettend leuk! De manier van lesgeven met de spelletjes, leskaarten en materialen is veel aantrekkelijker, zeker als ik het vergelijk met de lessen die mijn andere kinderen hebben gehad. Henri-Louis is gek op zijn leraar Jeroen en komt enorm graag naar de zwemles. Ik vind het persoonlijk heel fijn dat Henri-Louis zo snel kon starten dankzij de ruime keuze: elke dag van de week is er les, op prettige lestijden. Verder is het niet zo druk in het bad, doordat elk groepje eigen badruimte heeft. Van de andere faciliteiten maken we ook graag gebruik, zo komt mijn dochter hier elke week zeemeerminzwemmen!”

De broertjes Joshua (6), Nick (6) en Noah (4) uit Cadier en Keer volgen samen privézwemles, iets waar moeder Wendy specifiek naar op zoek was. “Ik wilde graag dat de jongens met z’n drieën zwemles konden krijgen. Ten eerste vanuit praktisch oogpunt, maar ook omdat ik dit prettiger vind dan in een grotere groep. Als enige zwembad in de omgeving was Geusseltbad hier heel flexibel in. De jongens zijn snel na de zomervakantie kunnen starten en vinden het geweldig. Meester Edwin heeft humor en de zwemlessen zijn heel gevarieerd. De jongste vond het in het begin nog wat eng, maar door de manier van werken was hij daar snel overheen. Ik denk dat de spelletjes en dergelijke dusdanig afleiden, dat de kinderen vergeten dat ze het spannend vinden. Ze staan telkens weer te popelen om naar zwemles te gaan! Het Geusseltbad zelf vind ik heel schoon en goed verzorgd. En als we dan toch hier zijn, gaat mijn man regelmatig nog even baantjes zwemmen.”

Meer weten over leszwemmen in het Geusseltbad?

Ga naar www.abczwemmenmaastricht.nl« naar het nieuwsoverzicht