06-12-2021 | Herstellen na het coronavirus

Deze zomer ging het COVID-19 Fit-programma van start in het Geusseltbad. Het programma bestaat uit wekelijkse lessen in het water voor mensen die herstellend zijn van corona. De lessen zijn ontwikkeld in samenwerking met ‘Fysiotherapiepraktijk de Heerderrein’. Het is inmiddels wel bekend dat het coronavirus veel schade kan aanrichten aan het lichaam. Er lopen op dit moment veel ex-corona-patiënten rond met verschillende klachten die grote invloed hebben op hun dagelijks leven. Bewegen in het water zou hierbij kunnen helpen. Door de opwaartse kracht van water draag je minder lichaamsgewicht en ervaar je dus een soort gewichtloosheid. Zo kun je je spieren trainen en conditie opbouwen, zonder overbelasting. Je zet hierbij alle grote spiergroepen aan het werk. Zelfs je ademhalingsspieren. Als je corona hebt gehad kun je hier veel baat bij hebben.

Een van onze deelnemers (50) heeft ook ervaren dat bewegen in water een positief effect heeft op zijn herstel. Lees hieronder zijn verhaal.

Positief getest
In de eerste week van maart 2020 heb ik COVID-19 opgelopen. Nederland was nog niet echt bekend met het corona-virus. Wat men toen wist over corona, waren de beelden uit Italië. Overvolle ziekenhuizen met mensen die geen lucht meer kregen. Bij mij uitte het zich anders. Ik voelde me hondsberoerd, had veel last van mijn maag en darmen en kon bijna niet eten of drinken. Mijn klachten paste dus niet in het profiel van corona. Hierdoor werd ik ook niet direct getest. Vanwege mijn werk in de zorg kreeg ik uiteindelijk toch een coronatest. De uitslag was positief. Dan denk je, oké ik heb dus corona. Rond die tijd werden ook de eerste mensen in Brabant opgenomen.

Long covid
Doordat ik afwijkende klachten had, kreeg ik geen hulp of zorg. Ik was mild. Één Maand verder en 14 kilo lichter, leek ik weer wat op te knappen. Ik wilde zo snel mogelijk mijn oude leventje weer oppakken. Ik belde zelfs mijn baas om te vertellen dat ik er maandag weer zou zijn. Na 4 dagen kreeg ik al een enorme terugval. Ik kreeg opeens last van duizeligheid, extreme moeheid, concentratie- en coördinatiestoornissen, niet goed kunnen zien, overprikkelingen, kortom ik kon niks meer. Na elke minimale inspanning was ik moe en kortademig. Toen brak de fase aan die ‘long covid’ genoemd wordt. Zelfs douchen was al moeilijk. Er was nog weinig bekend, maar ik was coronapatiënt, dus moest ik wegblijven bij de dokters. Dit heeft uiteindelijk maanden geduurd. Er waren op dit moment ook nog geen teststraten zoals we deze nu kennen. Via mijn werk kreeg ik gelukkig een 2e PCR test. Ik bleek negatief te zijn, dus niet meer besmettelijk.

Intensief revalidatieprogramma
Het was zo frustrerend dat niemand iets wist. Ik ging naar een dokter, die aan een burn-out dacht. Toen was ik er helemaal klaar mee. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging zelf buiten de reguliere wegen op zoek naar hulp. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een behoorlijk intensief revalidatieprogramma met fysio-, ergo-, en hydrotherapie. Daarnaast kreeg ik ook hulp van een psycholoog. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met therapie in het water. Ik merkte dat ik hier echt iets aan had. Dat heel langzaamaan mijn kracht terugkwam. De behandeling van de fysio viel me juist heel zwaar. Als ik thuiskwam kreeg ik telkens een terugval. Toen waren er ook nog niet de inzichten die we nu hebben. Ik moest elke keer mijn grenzen opzoeken. Later werd bekend dat deze methode bij covid-patiënten juist niet werkt, en dat je juist niet over je grenzen heen moet gaan. De hydrotherapie was het enige waar ik iets aan had. Er werd een krachtstoename gemeten en toen mijn kracht op goed niveau zat, hield het traject op.

Terug bij af
In januari 2021 werden de eerste groepen gevaccineerd. Mijn eerste vaccinatie ging goed. Na mijn 2e spuit kreeg ik opnieuw een enorme terugval. Ik kreeg weer last van dezelfde klachten, die ik ook voor de revalidatie had. Maar nu bleven de deuren dicht, omdat ik het revalidatieproces al had afgerond. Toen ben ik zelf actief overal gaan informeren om maar weer therapie te kunnen krijgen. Uiteindelijk heb ik iets gevonden, waarbij ze echt kijken naar de behoeften van mijn lichaam. Helaas zat hier niks in het water bij. Dit wilde ik toch graag weer doen, omdat ik hier zoveel baat bij heb gehad.

COVID-19 Fit
Toen zag ik een berichtje op Facebook langskomen over het zwemprogramma COVID-19 Fit in het Geusseltbad. Hier was ik wel heel benieuwd naar. In september ben ik uiteindelijk begonnen. Het is niet hetzelfde als hydrotherapie. Maar het is zoveel fijner om te bewegen in het water, dan om aan apparaten te hangen of oefeningen te doen in een zaal. Ik merk dat mijn kracht alweer iets terugkomt. In het water kun je de meeste oefeningen veel makkelijker uitvoeren dan op het droge. Ook na de les in het water voel ik me beter. De instructeurs motiveren je om goed te luisteren naar jouw lichaam. Heb je een slechte dag dan worden de oefeningen daarop aangepast en voer je deze op lagere intensiteit uit. Het contact met andere deelnemers is ook fijn. Voor of na de les maak ik weleens een praatje.

Steeds meer kennis en inzichten
Ik zit nu in een fase waar ik weer iets meer dingen kan doen. Toch moet ik continu blijven doseren en niet teveel doen. Soms denk je: het kan wel. Maar die rekening krijg je dan later. Het blijft zoeken. De ene dag, kan zo anders zijn dan de andere. Dat maakt het zo ongrijpbaar. Omdat ik het coronavirus zo vroeg heb opgelopen, heb ik de pech gehad dat men nog weinig tot niks wist over de behandeling ervan. Ik heb alles zelf moeten ontdekken, en hier dus ook vervelende gevolgen van ondervonden en die ondervind ik nog steeds. Gelukkig worden er steeds meer kennis en inzichten opgedaan want er lopen zoveel mensen rond die dagelijks met dezelfde klachten worstelen.« naar het nieuwsoverzicht