Veelgestelde vragen

Antwoorden op veelgestelde vragen 

In onderstaande categorieën vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw antwoord er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op via info@maastrichtsport.nl of 043 350 4500.
 

Algemeen

Op dit moment zijn we alleen geopend voor zwemlessen. Vanaf woensdag 19 januari gaan wij weer open met het volledige programma. Dew ticketshop wordt zo snel mogelijk opengezet.

Bekijk het rooster op onze website of via de e-ticketshop. Vanaf woensdag 19 januari zijn wij weer geopend.

Gedurende de corona-pandemie gelden aangepaste huisregels en hygiënemaatregelen. Er wordt strikt gehandhaafd op de naleving hiervan. Wanneer de huisregels niet in acht genomen worden, zijn wij genoodzaakt zwemmers te verzoeken het pand te verlaten. Bekijk onze huisregels hier.

Ja, het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. In het ‘natte-gedeelte’ van het zwembad mag het mondkapje af.

 • Ga naar de e-ticketshop;
 • Reserveer een of meerdere activiteiten en reken af met IDEAL;
 • Je ontvangt je e-ticket met QR-code in je mailbox;
 • Print je e-ticket of scan je ticket direct vanaf je telefoon;
 • Scan de QR-code bij de toegangspoortjes.

Klik hier voor meer informatie over e-tickets

In de webshop kun je tickets betalen via iDEAL, creditcard of bankcontact.

Ja, via de e-ticketshop kun je eenvoudig zelf je ticket omboeken naar een andere datum of tijd. Het is hierbij niet mogelijk om te kiezen voor een andere soort activiteit. Tickets kunnen tot 15 minuten voor aanvang van de activiteit kosteloos verplaatst worden. Recreatieve tickets kunnen zelfs gedurende het tijdsblok verplaatst worden tot 15 minuten voor het einde van het tijdsblok.

Volg onderstaande stappen:
> Log in met jouw account op de e-ticketshop
> Kies: Mijn profiel
> Kies: Reeds gekochte e-tickets en abonnementen
> Kies: Mijn groepslessen (ook bij het verplaatsen van recreatieve tickets)
> Vervolgens krijg je een overzicht met alle aangekochte tickets. Klik achter het juiste ticket op de button ‘Verplaatsen’ en kies een nieuwe datum en tijd.

Bekijk de handleiding: Verplaatsen activiteit in e-ticketshop

Het is gewoon mogelijk om je om te kleden in de kleedhokjes. We verzoeken je vriendelijk om na afronding van de activiteit de accommodatie zo snel mogelijk weer te verlaten via de aangewezen achteruitgang.

Ja, de toiletten zijn bij alle zwembaden in gebruik en worden regelmatig schoongemaakt.

Ja, de kluisjes zijn in gebruik en worden regelmatig schoongemaakt. Bij de informatiebalie zijn herbruikbare kluismuntjes verkrijgbaar, om gebruik van kleingeld te beperken.

Voor het gebruik van een kluisje heb je een muntstuk ter grootte van € 0,50 nodig. Dit is borg en ontvang je na gebruik weer retour.

Ja, het is weer mogelijk om gebruik te maken van deze faciliteiten

Vanaf donderdag 27 januari 2022 zijn de tribunes weer geopend voor publiek. Men dient plaats te nemen op de gemarkeerde plekken op 1,5 meter afstand van elkaar. Daarnaast is iedereen vanaf 13 jaar en ouder verplicht om bij verplaatsing een mondkapje te dragen. Begeleiders van zwemles kinderen kunnen via de trap naast het wedstrijdbad in de blote voetengang de tribunes bereiken. De gang bij de ramen boven het combibad zal gesloten blijven. Elke persoon van 18 jaar en ouder dient bij betreding van het zwembad een geldig Coronatoegangsbewijs en ID-bewijs te tonen.

 •  2 groepskleedkamers aangepast voor gebruikers zorgbad
 •  4 groepskleedkamers
 •  52 Wisselcabines
 •  6 Familie wisselcabines
 •  650 Lockers
 •  4  MIVA kleedruimtes

Er zijn 10 invalideparkeerplaatsen voor de entree van het bad, het gebouw is volledig rolstoeltoegankelijk, er zijn speciale parkeerplaatsen voor scootmobielen bij de kleedruimten, er zijn MIVA toiletten, kleedhokken met plafondlift, omkleedtafels en douchestoelen. Het zorgbad heeft een tillift, verstelbare bodem en een watertemperatuur van 33 graden. Daarnaast wordt de privacy gewaarborgd door screens die het zorgbad volledig afsluiten van de rest van de baden.

Nee, je kunt alleen gebruik maken van de door jou gereserveerde zwemactiviteit in het betreffende tijdslot.

Uiteraard zijn desinfectie en hygiëne van het grootste belang. Wij hebben onze protocollen en huisregels hier zo goed mogelijk op ingericht en handhaven strikt op het naleven hiervan. De verplichte bovengrens van chloorgebruik is verhoogd, zodat het virus in het water gedood wordt. Hoewel buitenlands onderzoek niet aantoont dat er een groter risico op besmetting is in het zwembad, is er helaas is er nog niet voldoende bekend over het virus om dit volledig uit te sluiten.

Ja, wij houden het protocol van het Rode Kruis aan voor onze hulpverlening en kunnen in de meeste gevallen EHBO verlenen. Wij hebben voldoende beschermingsmiddelen in huis, zodat onze medewerkers ook hulpverlening kunnen bieden wanneer het in acht houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is.

Mensen met een chloorallergie kunnen aan de hand van onderstaande informatie bepalen of ze gebruik willen maken van de faciliteiten van het Geusseltbad.
De maximale concentratie aan chloor gevormd door zoutelektrolyse bedraagt rond de 0.5%. Dus 30 keren lager dan chloorbleekloog. Het zwembadwater moet vooral veilig zijn maar tevens comfortabel. Dit houdt in dat het water geen irriterende stoffen mag bevatten die bij waterbewegingen in de lucht terecht komen. Bij zoutelektrolyse is de concentratie irriterende chloorlucht  30 x lager en beduidend minder dan bij de conventionele chloorbleekloog dosering. Anderzijds is er beduidend minder natriumhydroxide toegevoegd aan het zwembadwater en is de hoeveelheid zuur eveneens veel lager dan bij de conventionele chloorbleekloog dosering. Dit resulteert in een verminderde kans op trichlooramine (chloorlucht).


Recreatief

Vanaf woensdag 19 januari kun je weer dagelijks komen vrijzwemmen. Bekijk de openingstijden voor vrijzwemmen op www.geusseltbad.nl/openingstijden. Het is verplicht om vooraf te reserveren via de webshop. In het geval dit niet kan omdat je bijvoorbeeld niet over IDEAL, bankcontact of credit card beschikt, is het mogelijk om de betaling met pin te voldoen bij de informatiebalie in het Geusseltbad. Binnen de openingsuren van het recreatief zwemmen kun je op elk moment arriveren. Je hoeft dus niet voor een bepaalde tijd binnen te zijn.

Zwemvleugels:

 1. Ieder vleugeltje heeft tenminste twee luchtkamers
 2. Het paar vleugeltjes heeft een drijfvermogen van 30 N of meer (een bepaalde opwaartse kracht bij onderdompeling). Dit moet op de vleugeltjes staan.
 3. De vleugeltjes moeten uitgerust zijn met een zogeheten terugslagventiel.
 4. De zwemhulp voldoet aan de NEN-EN 13138-1. Dit moet op de vleugeltjes staan.
 5. Zwemvesten die gemaakt worden voor buitenwater vallen onder een andere NEN-EN norm NEN-EN-ISO 12402. Deze zijn toegestaan.

Zwemvesten en andere drijfmiddelen:

 1. Het zwemvestje of de drijfhulp heeft een drijfvermogen van 30 N of meer (een bepaalde op- waartse kracht bij onderdompeling). Dit moet op het zwemvest of drijfhulp staan.
 2. Het zwemvest of de drijfhulp voldoet aan de NEN-EN 13138-1. Dit moet op het zwemvest of drijfhulp staan.
 3. De drijfpakjes van Easyswim voor de zwemlessen voldoen aan de NEN-EN 13138-1,-2,-3 norm en kunnen ook gebruikt worden tijdens het vrijzwemmen.

Praktische tips:

 1. Gebruik het zwemhulpmiddel alleen voor de gewichtsklasse en/ of de lengte die op de verpakking staat aangegeven. Anders is het drijfvermogen niet gegarandeerd.
 2. Let erop dat de ventielen bij het gebruik goed gesloten en ingedrukt zijn.
 3. Gebruik een zwemhulpmiddel nooit in combinatie met een wegwerpluier. Een luier houdt lucht vast. Hierdoor komen de billen boven water komen en kantelt het kindje voorover. Gebruik een speciale zwemluier of zwembroek.


Banenzwemmen

Het banenzwemmen vindt plaats in vaste tijdslots van 60 minuten. Na het eindsignaal van de toezichthouder dient men de training af te ronden en het water te verlaten.

Ja, het mogelijk om je badenkaart te gebruiken. In de handleiding: ‘Reserveren met badenkaart’ lichten we toe hoe je je als gebruiker van een 25 of 50 badenkaart kunt inschrijven voor een activiteit. In de e-ticketshop kun je bekijken hoeveel baden er nog op jouw kaart staan en hoe je deze zelf kunt opwaarderen.
Let op: ook met een meerbadenkaart dien je altijd te reserveren voor banenzwemmen!

Ja, het is mogelijk om de materialen te gebruiken.


Groepslessen

Alle AquaFit lessen worden vanaf woensdag 19 januari opgestart. Reserveer een plekje via de e-ticketshop.

Ja, eerder gekochte e-tickets voor groepslessen kunnen gebruikt worden voor een nieuwe reservering. Je kunt jouw e-ticket zelf verplaatsen naar een nieuwe datum via jouw account in de e-ticketshop.

Bekijk de handleiding.

Ja, er wordt weer gebruik gemaakt van alle materialen.


Zwemlessen

Leskaarten kunnen verlengd worden in de e-ticketshop. Daarnaast kunnen leskaarten (uitsluitend met pin-betaling) verlengd worden bij de informatiebalie.

Bekijk de handleiding: leskaarten (4 wk) verlengen

Ja, het is mogelijk om je kind te helpen met omkleden in de kleine hokjes.

Vanaf donderdag 27 januari 2022 zijn de tribunes weer geopend voor publiek. Men dient plaats te nemen op de gemarkeerde plekken op 1,5 meter afstand van elkaar. Daarnaast is iedereen vanaf 13 jaar en ouder verplicht om bij verplaatsing een mondkapje te dragen. Begeleiders van zwemles kinderen kunnen via de trap naast het wedstrijdbad in de blote voetengang de tribunes bereiken. De gang bij de ramen boven het combibad zal gesloten blijven. Elke persoon van 18 jaar en ouder dient bij betreding van het zwembad een geldig Coronatoegangsbewijs en ID-bewijs te tonen.

Onze zwemdocenten houden de ouders uiteraard nog steeds graag op de hoogte van de voortgang en ontwikkeling van hun kind. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op via zwemlessen@maastricht.nl. Onze collega's beantwoorden jouw bericht zo spoedig mogelijk.

Ja, meld je hiervoor bij de informatiebalie van het Geusseltbad. Onze medewerkers geven je gratis toegang.

Infectieziekten kunnen redenen geven om een kind niet te laten zwemmen. Daarbij kan het gaan om twee verschillende zaken: Het welbevinden van het kind zelf en/of de mogelijkheid dat het andere kinderen besmet.

Het welbevinden van het zieke kind
Een kind met koorts, dat overgeeft, fikse diarree heeft of pijn lijdt, is duidelijk niet in staat om te zwemmen. Daarentegen kan een kind met lichte ziekteverschijnselen zoals verhoging of snotterigheid best gaan zwemmen. Soms is de beslissing om het kind wel of niet naar een zwemles te laten gaan, lastig. Neemt u in dat geval contact op met de receptie van het zwembad.

Gezondheid van andere kinderen
Bij bepaalde besmettelijke ziekten mag het zieke kind niet naar het zwembad komen. Dit om besmetting van andere kinderen te voorkomen.

De belangrijkste in het zwembad voorkomende infectieziektes:

Hoofdluis
Hoofdluizen zijn kleine grauwe beestjes van twee á drie millimeter lengte. Ze zitten het liefst dicht op de hoofdhuid, waaruit ze het bloed zuigen waar ze van leven. De eitjes (neten) lijken op roos maar zitten vastgekleefd aan het haar.

Verschijnselen:

 • Jeuk, vooral achter de oren en in de nek.
 • Zichtbare beestjes en eitjes (neten).

Wel of niet zwemmen?
De besmetting bij hoofdluis vindt heel gemakkelijk plaats. Het is aan te raden u kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan.

Middenoorontsteking en loopoor
Een acute middenoorontsteking is een plotseling optredende infectie van het middenoor (de ruimte achter het trommelvlies). Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door allerlei virussen en bacteriën die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken.

Verschijnselen:

 • Flinke oorpijn
 • Koorts
 • Hangerigheid
 • Als complicatie van een middenoorontsteking kan een loopoor ontstaan. Bij een loopoor is het trommelvlies kapot gegaan en komt er pus uit het oor.

Wel of niet zwemmen?
Een middenoorontsteking is meestal een complicatie van een verkoudheid en is op zich niet besmettelijk. Het vocht van een loopoor is wel besmettelijk. Tijdens de acute fase van de middenoorontsteking is uw kind te ziek om te zwemmen door koorts en pijn. Bij een loopoor is het trommelvlies geperforeerd en dat betekent dat er water in het middenoor zou kunnen komen bij zwemmen. Zolang het loopoor bestaat en het trommelvlies niet is genezen moet het kind niet zwemmen.

Krentenbaard of kinderzeer (impetigo)
Krentenbaard is een oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk gekrabd zijn zoals bij eczeem of muggenbulten. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, onder de oksel, maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen.

Verschijnselen:

 • In het begin een blaasje, dat openbarst en waarop een honinggele korst ontstaat.
 • Vervolgens breiden de plekken zich uit, zodat het lijkt of uw kind een baard van krenten heeft.

Wel of niet zwemmen?
Het is aan te raden uw kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan als de blaasjes nog niet zijn ingedroogd of als uw kind langer dan 48 uur een antibioticakuur ondergaat.

Steenpuisten
Een steenpuist is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie (stafylokok). Er ontstaat een pijnlijke rode warme bult rond de haarwortel. In enkele dagen kan de zwelling onderhuids toenemen, er ontstaat een onderhuidse ontsteking met een zwarte punt. Er kan een behoorlijke hoeveelheid pus gevormd worden die afvloeit als puist opengaat.

Verschijnselen:

 • Rode bult met zwarte punt

Wel of niet zwemmen?
Besmetting kan optreden na contact met de pus die uit de steenpuist loopt. Uw kind kan gewoon gaan zwemmen als:

 • de puist nog niet op springen staat
 • de puist is ingedroogd.

Waterpokken
Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte duurt ongeveer zeven dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang beschermd tegen waterpokken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Verschijnselen:
In het begin lichte koorts, hoesten en hoofdpijn. Na een paar dagen verschijnen er rode bultjes, waarop na zes tot twaalf uur blaasjes ontstaan die erg kunnen jeuken. De blaasjes gaan open of drogen in, er ontstaan korstjes die er na enige tijd afvallen. Waterpokken zitten vooral op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond. Door krabben kan een huidinfectie ontstaan.

Wel of niet zwemmen?
Waterpokken is besmettelijk vanaf een dag vóór het ontstaan van blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Niet zwemmen vanwege besmettingsgevaar is niet zinvol omdat de besmetting vaak al heeft plaatsgevonden voordat de ziekte zich openbaart. Wij raden zwemmen tijdens de acute fase (blaasjes zijn open) af. Maar als alle blaasjes zijn ingedroogd en het kind graag wil gaan zwemmen, kan dat zonder probleem.

Waterwratten
Waterwratten wordt veroorzaakt door een virus. Het is een goedaardige huidaandoening die vaak bij kleuters en peuters voorkomt. Waterwratten verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 tot 18 maanden. Daarna is het kind immuun voor waterwratten

Verschijnselen:

 • Het zijn kleine, erwtgrote, parelglanzende bultjes. In het midden zit een deukje.
 • Ze kunnen zich verspreiden van de romp naar de armen en benen.

Wel of niet zwemmen?
Het kind mag zwemmen maar moet contact vermijden met andere kinderen in de les.