Veelgestelde vragen

Algemeen - faq

Antwoorden op veelgestelde vragen 

 Er zijn 10 invalideparkeerplaatsen voor de entree van het bad, het gebouw is volledig rolstoeltoegankelijk, er zijn speciale parkeerplaatsen voor scootmobielen bij de kleedruimten, er zijn MIVA toiletten, kleedhokken met plafondlift, omkleedtafels en douchestoelen. Het zorgbad heeft een tillift, verstelbare bodem en een watertemperatuur van 33 graden. Daarnaast wordt de privacy gewaarborgd door screens die het zorgbad volledig afsluiten van de rest van de baden.

Ja, u betaalt € 0,50 borg voor de kluisjes die u na gebruik weer retour ontvangt.

 • 2 groepskleedkamers aangepast voor gebruikers zorgbad
 • 4 groepskleedkamers
 • 52 Wisselcabines
 • 6 Familie wisselcabines
 • 650 Lockers
 • 4  MIVA kleedruimtes

Ja, de diverse voorzieningen zijn te huur voor externe partijen. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij de Maastricht Sport Front Office in het Geusseltbad. telnr. 043-3504500 of info@maastrichtsport.nl

Mensen met een chloorallergie kunnen aan de hand van onderstaande informatie bepalen of ze gebruik willen maken van de faciliteiten van het Geusseltbad. De maximale concentratie aan chloor gevormd door zoutelektrolyse bedraagt rond de 0.5%. Dus 30 keren lager dan chloorbleekloog. Het zwembadwater moet vooral veilig zijn maar tevens comfortabel. Dit houdt in dat het water geen irriterende stoffen mag bevatten die bij waterbewegingen in de lucht terecht komen. Bij zoutelektrolyse is de concentratie irriterende chloorlucht  30 x lager en beduidend minder dan bij de conventionele chloorbleekloog dosering. Anderzijds is er beduidend minder natriumhydroxide toegevoegd aan het zwembadwater en is de hoeveelheid zuur eveneens veel lager dan bij de conventionele chloorbleekloog dosering. Dit resulteert in een verminderde kans op trichlooramine (chloorlucht).

In het gebouw hangen meerdere camera's. De camera's zijn afgesteld op publieke ruimtes waarbij de bescherming van de privacy van onze bezoekers voorop staat. De beelden worden volgens de daartoe geldende wetgeving  beschikbaar gesteld aan justitie, mochten zich ernstige feiten voordoen. De camera's zijn aangebracht in het belang van de veiligheid van onze gasten en ter ondersteuning van de werkzaamheden van het personeel van Maastricht Sport.

Kan Maastricht Sport camerabeelden beschikbaar stellen / tonen van een incident dat in het Geusseltbad heeft plaatsgevonden?

Op grond van de geldende wetgeving is het Maastricht Sport niet toegestaan om deze beelden aan klanten te verstrekken/ te tonen. Wij wijzen u er op dat de beelden vanwege de bestaande wetgeving slechts een beperkte tijd worden bewaard. U heeft evenwel de mogelijkheid om via de politie deze beelden te laten opvragen. Indien u zelf beelden wilt zeker stellen, dient u een schriftelijk verzoek hiertoe in te dienen bij Maastricht Sport onder vermelding van datum, tijdstip, exacte locatie en een gedetailleerde beschrijving van het voorval dat naar uw mening geregistreerd is geworden. Uiteraard dient u ook uw naam, adresgegevens, e-mail en telefoonnummer door te geven.

Ja, in het Geusseltbad kunt u gebruik maken van free-wifi. Niet alleen in de ontvangsthal, maar ook op de tribune en in de zwembaden!

Infectieziekten kunnen redenen geven om een kind niet te laten zwemmen. Daarbij kan het gaan om twee verschillende zaken: Het welbevinden van het kind zelf en/of de mogelijkheid dat het andere kinderen besmet.

Het welbevinden van het zieke kind

Een kind met koorts, dat overgeeft, fikse diarree heeft of pijn lijdt, is duidelijk niet in staat om te zwemmen. Daarentegen kan een kind met lichte ziekteverschijnselen zoals verhoging of snotterigheid best gaan zwemmen. Soms is de beslissing om het kind wel of niet naar een zwemles te laten gaan, lastig. Neemt u in dat geval contact op met de receptie van het zwembad.

Gezondheid van andere kinderen

Bij bepaalde besmettelijke ziekten mag het zieke kind niet naar het zwembad komen. Dit om besmetting van andere kinderen te voorkomen.

De belangrijkste in het zwembad voorkomende infectieziektes:


Hoofdluis

Hoofdluizen zijn kleine grauwe beestjes van twee á drie millimeter lengte. Ze zitten het liefst dicht op de hoofdhuid, waaruit ze het bloed zuigen waar ze van leven. De eitjes (neten) lijken op roos maar zitten vastgekleefd aan het haar.

Verschijnselen

 • Jeuk, vooral achter de oren en in de nek.
 • Zichtbare beestjes en eitjes (neten).

Wel of niet zwemmen?
De besmetting bij hoofdluis vindt heel gemakkelijk plaats. Het is aan te raden u kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan.


Middenoorontsteking en loopoor

Een acute middenoorontsteking is een plotseling optredende infectie van het middenoor (de ruimte achter het trommelvlies). Deze ontsteking kan veroorzaakt worden door allerlei virussen en bacteriën die ook verkoudheid en andere luchtweginfecties veroorzaken.

Verschijnselen

 • Flinke oorpijn
 • Koorts
 • Hangerigheid
 • Als complicatie van een middenoorontsteking kan een loopoor ontstaan. Bij een loopoor is het trommelvlies kapot gegaan en komt er pus uit het oor.

Wel of niet zwemmen?
Een middenoorontsteking is meestal een complicatie van een verkoudheid en is op zich niet besmettelijk. Het vocht van een loopoor is wel besmettelijk. Tijdens de acute fase van de middenoorontsteking is uw kind te ziek om te zwemmen door koorts en pijn. Bij een loopoor is het trommelvlies geperforeerd en dat betekent dat er water in het middenoor zou kunnen komen bij zwemmen. Zolang het loopoor bestaat en het trommelvlies niet is genezen moet het kind niet zwemmen.


Krentenbaard of kinderzeer (impetigo)

Krentenbaard is een oppervlakkige infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk gekrabd zijn zoals bij eczeem of muggenbulten. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, onder de oksel, maar kan zich ook op andere plaatsen voordoen.

Verschijnselen

 •  In het begin een blaasje, dat openbarst en waarop een honinggele korst ontstaat.
 •  Vervolgens breiden de plekken zich uit, zodat het lijkt of uw kind een baard van krenten heeft.

Wel of niet zwemmen?
Het is aan te raden uw kind tijdelijk niet naar de zwemles te laten gaan als:
de blaasjes nog niet zijn ingedroogd of als uw kind langer dan 48 uur een antibioticakuur ondergaat.


Steenpuisten

Een steenpuist is een huidinfectie die veroorzaakt wordt door een bacterie (stafylokok). Er ontstaat een pijnlijke rode warme bult rond de haarwortel. In enkele dagen kan de zwelling onderhuids toenemen, er ontstaat een onderhuidse ontsteking met een zwarte punt. Er kan een behoorlijke hoeveelheid pus gevormd worden die afvloeit als puist opengaat.

Verschijnselen

 •  Rode bult met zwarte punt

Wel of niet zwemmen?
Besmetting kan optreden na contact met de pus die uit de steenpuist loopt. Uw kind kan gewoon gaan zwemmen als:

 • de puist nog niet op springen staat.
 • de puist is ingedroogd.

Waterpokken

Waterpokken is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een virus. De ziekte duurt ongeveer zeven dagen en geneest spontaan. Na genezing is men levenslang beschermd tegen waterpokken. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig en kan op latere leeftijd gordelroos veroorzaken.

Verschijnselen
In het begin lichte koorts, hoesten en hoofdpijn. Na een paar dagen verschijnen er rode bultjes, waarop na zes tot twaalf uur blaasjes ontstaan die erg kunnen jeuken. De blaasjes gaan open of drogen in, er ontstaan korstjes die er na enige tijd afvallen. Waterpokken zitten vooral op de romp, het gezicht, tussen de haren en in de mond. Door krabben kan een huidinfectie ontstaan.

Wel of niet zwemmen?
Waterpokken is besmettelijk vanaf een dag vóór het ontstaan van blaasjes totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Niet zwemmen vanwege besmettingsgevaar is niet zinvol omdat de besmetting vaak al heeft plaatsgevonden voordat de ziekte zich openbaart. Wij raden zwemmen tijdens de acute fase (blaasjes zijn open) af. Maar als alle blaasjes zijn ingedroogd en het kind graag wil gaan zwemmen, kan dat zonder probleem.


Waterwratten

Waterwratten wordt veroorzaakt door een virus. Het is een goedaardige huidaandoening die vaak bij kleuters en peuters voorkomt. Waterwratten verdwijnen meestal vanzelf binnen 6 tot 18 maanden. Daarna is het kind immuun voor waterwratten

Verschijnsel

 • Het zijn kleine, erwtgrote, parelglanzende bultjes. In het midden zit een deukje.
 • Ze kunnen zich verspreiden van de romp naar de armen en benen.

Wel of niet zwemmen?
Het kind mag zwemmen maar moet contact vermijden met andere kinderen in de les.