FAQ verantwoord en veilig zwemmen

Nee, het Geusseltbad gaat gefaseerd open. Dat betekent dat wij met een gecontroleerde basis beginnen en afhankelijk van onze ervaringen en die van zwembaden in de regio opschalen met zwemactiviteiten. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat al onze bezoekers veilig en verantwoord kunnen zwemmen, met inachtneming van de richtlijnen van het RIVM en het protocol ‘Verantwoord Zwemmen’. Welke activiteiten wij momenteel aanbieden vind je terug op deze website en in het weekrooster.

Nee, het Geusseltbad gaat gefaseerd en op reservering open. Dat betekent dat wij gaan werken met vaste tijdslots voor specifieke zwemactiviteiten. In het weekrooster kun je bekijken aan welke activiteiten je kunt deelnemen. Het is verplicht om altijd te reserveren voor de zwemactiviteit, door een ticket te kopen in de e-ticketshop. Helaas is het onmogelijk om het zwembad regulier te openen en tegelijkertijd te voldoen aan de veiligheids- en hygiënemaatregelen, zoals gesteld door het RIVM en het protocol ‘Verantwoord Zwemmen’.

Gedurende de corona-pandemie gelden aangepaste huisregels en hygiënemaatregelen. Er wordt strikt gehandhaafd op de naleving hiervan. Wanneer de huisregels niet in acht genomen worden, zijn wij genoodzaakt zwemmers te verzoeken het pand te verlaten. Bekijk onze huisregels hier.

 • Ga naar de e-ticketshop.
 • Reserveer een of meerdere activiteiten en reken af met IDEAL.
 • Je ontvangt je e-ticket met QR-code in je mailbox.
 • Print je e-ticket of scan je ticket direct vanaf je telefoon.
 • Arriveer 5 minuten voor aanvang van de activiteit en scan je ticket bij de toegangspoortjes.

Download hier een uitgebreide handleiding voor het kopen van e-tickets in de e-ticketshop.

Om gedurende de corona-pandemie deel te nemen aan de zwemactiviteiten in het Geusseltbad, is vooraf reserveren middels het kopen van een e-ticket verplicht.

 • Reeds gekochte losse kaartjes voor recreatief- en banenzwemmen kunnen om technische redenen tijdelijk niet gebruikt worden. De geldigheid van alle tickets wordt automatisch verlengd, zodat ze weer gebruikt kunnen worden zodra we weer regulier openkunnen.
   
 • MUMC+ kaarten kunnen om technische redenen tijdelijk niet gebruikt worden. 
   
 • Eerder gekochte e-tickets voor AquaFit lessen kunnen weer worden gebruikt voor een nieuwe reservering. Je kunt jouw e-ticket zelf verplaatsen naar een nieuwe datum via jouw account in de e-ticketshop.

Ja, alle toegangstickets, badenkaarten en abonnementen worden automatisch verlengd en kunnen weer gebruikt worden zodra de corona-maatregelen niet meer van kracht zijn.

Voorafgaand aan de zwemactiviteit kan dit niet, maar wel erna. Trek dus thuis je badkleding aan voor je komt zwemmen. Je kunt jouw ‘overkleding’ uittrekken in de zwemzaal en jouw kleding, schoenen en zwemtas achterlaten op het aan jou toegewezen bankje. Na het zwemmen kun je jezelf omkleden in de daartoe aangewezen kleedruimtes. We vragen je om het Geusseltbad binnen 10 minuten na de activiteit te verlaten;

De toiletvoorzieningen zijn deels gesloten. We vragen je dan ook voorafgaand aan de zwemactiviteit, thuis, naar het toilet te gaan. Als je tijdens de zwemactiviteit gebruik wilt maken van een toilet, meld je dan bij een toezichthouder.

Nee, omwille van de hygiëne zijn de kluisjes gesloten. Je kunt jouw kleding en zwemspullen achterlaten op het daartoe aangewezen bankje in de zwemzaal. Hier is toezicht aanwezig. We raden je echter wel aan om waardevolle spullen zo veel mogelijk thuis te laten. Het Geusseltbad is niet verantwoordelijk voor verlies van persoonlijke eigendommen.

Nee, omwille van de veiligheid en hygiëne zijn de douches tijdelijk buiten gebruik. Douche voor en na het zwemmen thuis. Omwille van de eisen rondom de routing, kunnen de föhns op dit moment ook niet gebruikt worden.

Nee, alleen de ruimtes die noodzakelijk zijn voor het gebruik van de zwemactiviteit zijn toegankelijk.

Nee, je kunt alleen gebruik maken van de door jou gereserveerde zwemactiviteit in het betreffende tijdsslot.

Uiteraard zijn desinfectie en hygiëne van het grootste belang. Wij hebben onze protocollen en huisregels hier zo goed mogelijk op ingericht en handhaven strikt op het naleven hiervan. Op verschillende plekken in de accommodatie hebben wij desinfectiepunten ingericht. De verplichte bovengrens van chloorgebruik is verhoogd, zodat het virus in het water gedood wordt. Hoewel buitenlands onderzoek niet aantoont dat er een groter risico op besmetting is in het zwembad, is er helaas is er nog niet voldoende bekend over het virus om dit volledig uit te sluiten. Graag verwijzen wij jullie door naar dit artikel van de Zwembadbranche.

Voor het grootste deel wel. Wij houden het protocol van het Rode Kruis aan voor onze hulpverlening. Wij hebben voldoende beschermingsmiddelen in huis, zodat onze medewerkers ook hulpverlening kunnen bieden wanneer het in acht houden van 1,5 meter afstand niet mogelijk is. In lijn met het protocol mogen wij echter géén mond-op-mond beademing uitvoeren, wij mogen wel hartmassage toepassen.

Het banenzwemmen vindt plaats in vaste tijdsslots van 60 minuten. Bij het toetreden van de zwemzaal wijst de toezichthouder een bankje per persoon aan, waar men zich kan omkleden en de spullen kan achterlaten. In de banen geldt eenrichtingsverkeer. Zowel buiten als in het water dienen zwemmers 1,5 meter afstand in acht te houden. Inhalen is niet toegestaan en pauzeren aan de badrand dient beperkt te worden tot een minimum. Na het eindsignaal van de toezichthouder - 10 minuten voor het einde - dient men de training af te ronden, het water te verlaten en de eigen spullen te pakken. Op aanwijzingen van de toezichthouder kunnen de zwemmers naar de kleedkamers. Bekijk de aanvullende huisregels voor banenzwemmen hier.

Bij banenzwemmen geldt dat zwemmers hun eigen zwemmaterialen moeten meenemen. De zwemmaterialen van het Geusseltbad worden omwille van de hygiëne tijdelijk niet beschikbaar gesteld.

Vanaf maandag 25 mei is het mogelijk om de activiteiten met je badenkaart te gebruiken. In deze handleiding lichten we toe hoe je je als gebruiker van een 25 of 50 badenkaart kunt inschrijven voor het banenzwemmen. In de e-ticketshop kun je bekijken hoeveel baden er nog op jouw kaart staan en hoe je deze zelf kunt opwaarderen. Het is niet mogelijk om op locatie nieuwe baden aan je kaart toe te voegen. Dit kan i.v.m. corona alleen via de e-ticketshop. 

Let op: ook met een meerbadenkaart dien je altijd te reserveren voor banenzwemmen!

Nee, waarschijnlijk zit jullie kind dan in een groep die nog niet gestart is. Wij nemen telefonisch contact op met alle ouders/verzorgers zodra hun zwemlesgroep kan starten. Indien we je telefonisch niet te pakken krijgen, sturen we een e-mail.

Volgt jouw kind zwemles voor diploma B en C, Small Group lessen of zeemeermin zwemtraining, maar heb je nog niets gehoord? Dan kan het zo zijn dat we niet de juiste contactgegevens van jullie hebben. Neem in dat geval contact met ons op via info@maastrichtsport.nl of 043-3504500 en geef de naam en lesgroep van jullie kind door. (Controleer eerst ook even de spam-box van jouw e-mailaccount, wellicht is onze e-mail daar terechtgekomen!)

We mogen wekelijks ongeveer 800 zwemleskinderen verwelkomen in het Geusseltbad. Dat is – zeker met inachtneming van de huidige maatregelen – niet niks! Om de zwemlessen veilig en verantwoord op te starten binnen de geldende richtlijnen, beginnen we met de kleinschalige groepjes en groepen die al een hogere mate van zelfredzaamheid hebben in het water. Als we merken dat dit goed gaat, schalen we op naar de volgende zwemlesgroepen. Wij nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact op met de ouders/verzorgers.

Nee, leskinderen staan geregistreerd in hun lesgroep en hoeven niet per les te reserveren.

Ja, jullie kunnen weer gebruik maken van jullie leskaart voor toegang bij de poortjes. Deze is automatisch verlengd en wordt vanaf het eerste gebruik weer afgeschreven.

Leskaarten kunnen verlengd worden in de e-ticketshop. Alleen als het echt niet anders kan, kunnen leskaarten ook verlengd worden bij de informatiebalie, maar dan wel uitsluitend met pin.

Bekijk de handleiding leskaarten (4 wk) verlengen

Naast de algemene corona-huisregels, gelden er aanvullende huisregels per zwemactiviteit. De huisregels vind je hier. Ouders worden geacht om deze huisregels voor hun bezoek door te nemen en zich eraan te houden tijdens het zwembadbezoek. Wij zouden het heel fijn vinden als de relevante huisregels vooraf ook doorgesproken worden met de zwemleskinderen.

Lees hier hoe jullie zwembadbezoek eruit zal zien en bespreek dit vooraf ook met jullie kind(eren).

Ja, maar wij vragen jullie om de zwemkleding thuis alvast aan te trekken. In de aangewezen kleedkamers kan de overkleding uitgetrokken worden en het EasySwim zwemvest aan. Na de les kunnen jullie de kinderen ook weer helpen met omkleden. Douchen en föhnen is op dit moment niet mogelijk.

Anders dan gewoonlijk, geven we in corona-tijd zoveel mogelijk les vanaf de kant. De lesgever dient 1,5 meter afstand te houden van de zwemleskinderen. In geval van nood mag de lesgever dichterbij de kinderen komen.

Nee, nadat de kinderen vanuit de kleedkamers opgehaald zijn door onze zwembadmedewerkers, dienen alle begeleiders het gebouw te verlaten. Vijf minuten voor het einde van de les mogen jullie het gebouw weer betreden, om jullie kinderen op te wachten in de kleedkamer.

Onze zwemdocenten houden de ouders uiteraard nog steeds graag op de hoogte van de voortgang en ontwikkeling van hun kind. Helaas kan dat alleen even niet zoals gebruikelijk aan de zwembadrand. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact op via zwemlessen@maastricht.nl. Onze collega's beantwoorden jouw bericht zo spoedig mogelijk.

Als je de zwemlessen liever nog even uitstelt, bijvoorbeeld omdat iemand in jouw huishouden tot de risicogroep behoort, begrijpen we dat natuurlijk volkomen. Alle leskaarten blijven geldig t/m de zomervakantie.

Nee, op dit moment starten wij met een beperkte aantal lesuren voor AquaRobics, AquaJoggen, AquaFietsen, FloatFit en zwangerschapszwemmen. We hebben voor deze groepslessen gekozen, omdat de geldende maatregelen binnen deze lessen het beste te handhaven zijn. Indien dit goed gaat, zullen we spoedig opschalen naar meer groepen.

Ja, eerder gekochte e-tickets voor groepslessen kunnen gebruikt worden voor een nieuwe reservering. Je kunt jouw e-ticket zelf verplaatsen naar een nieuwe datum via jouw account in de e-ticketshop.

Bekijk de handleiding.

Ja, wel zullen we het materiaalgebruik wegens hygiëne tot een minimum beperken. Alle materialen die wij gebruiken, worden voor en na de les gedesinfecteerd.